Όταν τα Φώτα Σβήνουν …

HPIM2490 edited

Όπου νάναι, σε λίγο θα σβήσουν τα Χριστουγεννο-πρωτοχρονιάτικα πολύχρωμα λαμπιόνια που έχουν κρεμάσει οι επιτήδειοι άρχοντές μας στους δρόμους και στις πλατείες για να μας χαζέψουν προσωρινά· τα φανταχτερά στολίδια θ’ απομακρυνθούν σε κάποιες αποθήκες ή στις χωματερές, κι εμείς, όλοι οι κοινοί θνητοί τους οποίους προσπάθησαν να ξεγελάσουν με τεχνητή και πρόσκαιρη ευφορία, θα προσγειωθούμε στην ωμή και καθόλου ευχάριστη πραγματικότητα. Πόσο λίγο, στ’ αλήθεια, κρατάνε οι ψευδαισθήσεις… Τώρα, με την καρδιά παγωμένη, αφού το έλλειμμα αγάπης είναι ενδημική κατάσταση στην κοινωνία μας, ακόμη και μέσα στις οικογένειες, φτωχότεροι σε ευρώ αλλά πλουσιότεροι σε χοληστερίνη, πίεση, ουρικό οξύ και κιλά, θα περιμένουμε, τι άλλο, το καρναβάλι της Αποκριάς για να ξεγελάσουμε και πάλι τους εαυτούς μας με τεχνητή χαρά. Ευτυχώς που οι αφέντες μας έχουν φροντίσει πριν από μας για εμάς, ώστε να μη μας λείπουν οι εορταστικές φιέστες, κι έτσι να τους αφήνουμε ήσυχους να ψευτοκυβερνάνε και ν’ αλωνίζουν, όπως τους βολεύει και τους συμφέρει.

Τα εκατομμύρια των φαντασιόπληκτων, που είχαν εναποθέσει και πάλι τις ελπίδες τους στο πρωτοχρονιάτικο κρατικό λαχείο και δεν κέρδισαν ούτε ευρώ, το φυσάνε και δεν κρυώνει που πιάστηκαν γι’ άλλη μια φορά κορόιδα κι έριξαν τον όβολό τους στον τρύπιο κρατικό κορβανά, που όσα και να του ρίξεις δε χορταίνει ο άτιμος… Μεγαλοαπάτη κι αυτή! Βέβαια, η “στοργική” μάνα-πολιτεία έχει φροντίσει να μη μας λείπουν οι μεγάλες συγκινήσεις, κι έτσι οι αδιόρθωτα ρομαντικοί τώρα θα συνεχίσουν να κυνηγούν την τύχη τους στο ‘Λόττο’, το ‘Πρότο’, το ‘Τζόκερ’, το ‘Προπό’, το ‘Ξυστό’, τους ‘Κουλοχέρηδες’, τα τηλεοπτικά ή ηλεκτρονικά τυχερά παιχνίδια, τα καζίνα, και οι πιο μάγκες στο μεγάλο καζίνο της Σοφοκλέους. Κι έτσι, πού θα πάει, θα κυλήσει και το δίσεκτο 2008, με τον Αλογοσκούφη να μας τρομοκρατεί συστηματικά για τα κρατικά ελλείμματα και να χώνει το μακρύ του χέρι όλο και πιο βαθιά στις άδειες τσέπες μας, μαζεύοντας ό,τι κέρματα μας έχουν απομείνει. Κακιά συνήθεια που την έχει κι αυτός!

Τι κι αν δε μπορούμε να ελπίζουμε σε λιγότερα σκάνδαλα, λιγότερη διαφθορά στον κρατικό Λεβιάθαν, καλύτερους μισθούς, μικρότερη φορολογία, φθηνότερο πετρέλαιο, χαμηλότερο κόστος ζωής, λιγότερα τροχαία δυστυχήματα, μείωση της εγκληματικότητας, καλύτερη Παιδεία, αποτελεσματικότερο Σύστημα Υγείας, λιγότερα φακελάκια, καθαρότερο περιβάλλον, μείωση της ηχορύπανσης, λιγότερες πυρκαγιές, περισσότερο πράσινο; Υπάρχει πάντα η μάγισσα τύχη-τζόγος κάπου εκεί στο βάθος του σκοτεινού τούνελ που μας νεύει απατηλά. Ίσως τούτη τη χρονιά να χαμογελάσει και σ’ εμάς… Πού ξέρεις; Μπορεί νάμαστε εμείς οι ‘υπερτυχεροί’, φέτος! Αλλά κι αν δεν είμαστε, θα χαζεύουμε με όλους εκείνους τους σαρδανάπαλους της μικρής οθόνης που φροντίζουν να μας διασκεδάζουν, πότε έτσι και πότε αλλιώς, κι ο καιρός θα κυλάει. Λίγο τόχεις και τούτο; Ας μην είμαστε και αχάριστοι. Τζάμπα ‘διασκέδαση’ έχουμε! Για φανταστείτε τους γονείς και τους παππούδες μας που κάποτε δεν είχαν το μαγικό ηλεκτρονικό κουτί. Πώς την έβγαζαν άραγε οι άνθρωποι; Δίχως άλλο θ’ αναγκάζονταν να κουβεντιάζουν ο ένας με τον άλλο, ήθελαν δεν ήθελαν, έστω για να σκοτώσουν την ώρα τους. Ενώ τώρα; Ποιος τη χάρη μας! Μπορείς να καθίσεις δίπλα στο/στη ‘σύντροφό’ σου με τις ώρες και να μην ανταλλάξεις λέξη! Τα πάντα τα έχει αναλάβει το μαγικό κουτί. Έτσι δεν καταναλώνεις ούτε σάλιο ούτε ενέργεια για περιττές κουβέντες. Άλλο τώρα αν μπορεί να είσαι μ’ έναν άνθρωπο για χρόνια και να μην τον γνωρίζεις. Δηλαδή να μην ξέρεις τι κρύβει μέσα του. Θα μου πεις, σιγά τη συμφορά! Και ποιος νοιάζεται, στη εποχή της αποθέωσης του υλισμού και του ατομικισμού, να γνωρίσει πραγματικά μιαν άλλη ψυχή;

Για κείνους, βέβαια, που αντέχει η τσέπη τους, υπάρχουν και οι εφήμερες συγκινήσεις που τους δίνει το πάθος της υπερκατανάλωσης. Βέβαια! Ρίχνονται με βουλιμία στη συσσώρευση ‘αγαθών’ κι εκεί τη βρίσκουν. Ασχέτως αν πραγματικά χρειάζονται τα όσα αγοράζουν, οι αγορές καθαυτές τους ανεβάζουν το ‘ηθικό’. Έτσι, τουλάχιστον νομίζουν οι ίδιοι… Εξάλλου, υπάρχει και το αλκοόλ για ζέσταμα της καρδιάς τους, υπάρχουν και οι διάφορες ουσίες για επίσης τεχνητό ‘ανέβασμα’ που πωλούνται ελεύθερα τώρα στην πιάτσα. Με δαύτες προσπαθούν να γεμίσουν το ψυχικό κενό που αφήνει μια ζωή χωρίς πραγματική αγάπη. Βλέπετε, με όλα τα χρήματα που διαθέτουν, δε μπορούν ν’ αγοράσουν αληθινή αγάπη… Μόνο σεξ μπορούν ν’ αγοράσουν. Ο άκρατος εγωισμός, ο αμείλικτος ανταγωνισμός, η αδελφοκτόνος ζήλια, η έλλειψη ιδανικών και υψηλών στόχων, η ηδυπάθεια, και ο εκχυδαϊσμός των πάντων αφήνουν την ψυχή παγωμένη και άδεια. Τι κι αν τέτοιες μέρες υποτίθεται ότι γιορτάσαμε τη γέννηση Εκείνου που δίδαξε την αγάπη; Σήμερα, αυτή η λέξη υπάρχει μόνο στα λεξικά. Στην πράξη είναι κενή περιεχομένου! Έχει αντικατασταθεί από τη λέξη ‘συμφέρον’. Κι απ’ ό,τι φαίνεται, η πλειοψηφία των ανθρώπων, πλην κάποιων μεμονωμένων γραφικών και αιθεροβαμόνων τύπων εδώ κι εκεί, κάπως έτσι θα πορεύεται, καθώς η κοινωνία θα βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στην κατευθυνόμενη πνευματική και ηθική χρεοκοπία.

Ε, εσείς, αφέντες! Τώρα που θα σβήσουν τα πολύχρωμα Χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια, δεν θα μπορούσατε άραγε ν’ ανάψετε κάποια φώτα διαρκείας στην ψυχή μας; ΜΙΑ ΦΛΟΓΑ ΕΛΠΙΔΑΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ; Νισάφι πια με την υλική και ηθική λιτότητα διαρκείας!

ΣΣΣΟΥΤ! Νομίζω πως ακούω ένα καταχθόνιο γέλιο, “ΧΑ, ΧΑ, ΧΑΑΑ!!!” Πρέπει να ήταν ο Μαμμωνάς που με εμπαίζει! Πείτε μου παρακαλώ, εσείς τον ακούτε;

Tags: Χωρίς κατηγορία