Avi Shlaim: Στην Παλαιστίνη δεν υπάρχει τέλος στην αιματοχυσία

Πόλεμος Ισραήλ-Παλαιστίνης: Οι δυτικές δυνάμεις εκδίδουν «ένταλμα για γενοκτονία» στη Λωρίδα της Γάζας, λέει εξέχων Ισραηλινός ιστορικός.

Ο Avi Shlaim είπε σε ακροατήριο στο Λονδίνο ότι η διεθνής κοινότητα είναι ένοχη για «υποκρισία και αδίστακτα διπλά στάνταρντ».

για τους Παλαιστίνιους

Global Research, November 01, 2023

Middle East Eye 30 October 2023

Ο Avi Shlaim, ένας εξέχων Ισραηλινο-Βρετανός ιστορικός και ομότιμος καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είπε σε ακροατήριο στο Λονδίνο ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς το Ισραήλ – συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής υποστήριξης – τους έχει καταστήσει συνένοχους σε «μαζικές σφαγές» στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η δυτική απάντηση στην κρίση είναι η συνήθης υποκρισία και τα αδίστακτα διπλά στάνταρντ, αλλά αυτή τη φορά έχει μεταφερθεί σε ένα νέο επίπεδο. Η δυτική αγάπη για το Ισραήλ ήταν πάντα συνοδευόμενη και πάντα εξαρτιόταν από τη διαγραφή της παλαιστινιακής ιστορίας και της ανθρωπιάς», είπε σε εκδήλωση τη Δευτέρα, που διοργάνωσε το Διεθνές Κέντρο Δικαιοσύνης για τους Παλαιστίνιους (ICJP).

«Η βαθιά ανησυχία για την ασφάλεια του Ισραήλ επαναλαμβάνεται ανά πάσα στιγμή από τους δυτικούς ηγέτες – αλλά δεν λαμβάνεται υπόψη η παλαιστινιακή ασφάλεια».

Στην εκδήλωση, «Ο πόλεμος στη Γάζα: Τι ακολουθεί για την Παλαιστίνη;», συμμετείχε επίσης ο Daniel Levy, διαπραγματευτής της ισραηλινής πλευράς κατά τη διάρκεια των Συμφωνιών του Όσλο, ο Wadah Khanfar, πρόεδρος του Al Sharq Forum και πρώην γενικός διευθυντής του Al Jazeera και η Yasmine Ahmed, Διευθύντρια του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ηνωμένου Βασιλείου. Tην προεδρία είχε ο Mohamed Hassan του Middle East Eye.

Ο Shlaim γεννήθηκε το 1945 στη Βαγδάτη, από γονείς με καλές διασυνδέσεις που ήταν μέρος της εβραϊκής μειονότητας χιλιετίας του Ιράκ. Όμως, σε ηλικία πέντε ετών, ο Shlaim αναγκάστηκε να φύγει με την οικογένειά του, μετά από βομβιστικές επιθέσεις με στόχο Εβραίους στην ιρακινή πρωτεύουσα.

Ως ένας από τους «Νέους Ιστορικούς» στο Ισραήλ, ήταν μέρος μιας ομάδας που επανεκτίμησε την ιστορία της χώρας και συχνά έριξε φως στην καταστολή των Παλαιστινίων.

Μιλώντας τη Δευτέρα, ο Shlaim είπε ότι η αντίσταση των Παλαιστινίων είχε «απομονωθεί από τα συγκείμενα και αποϊστορικοποιηθεί» και ότι τα μέσα ενημέρωσης και η πολιτική κάλυψη της συνεχιζόμενης βίας στη Γάζα αγνόησαν σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση πριν από την επιχείρηση της Hamas στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

«Η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς δεν ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου. Τον Ιούνιο του 1967, το Ισραήλ κατέλαβε όχι μόνο τη Γάζα, αλλά τη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ. Αυτή είναι η πιο παρατεταμένη και βάναυση στρατιωτική κατοχή της σύγχρονης εποχής», είπε.

«Οι Ισραηλινοί στρατηγοί έχουν μια φράση – κούρεμα του γκαζόν. Είναι μια ανατριχιαστική μεταφορά. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν λύση στο πρόβλημα, αλλά κάθε λίγα χρόνια οι IDF εισέρχονται με τα πιο προηγμένα όπλα, συντρίβουν τον τόπο, υποβαθμίζουν τις στρατιωτικές δυνατότητες της Hamas… είναι μια μηχανική ενέργεια που κάνουν περιοδικά κάθε λίγα χρόνια.

»Έτσι δεν υπάρχει τέλος στην αιματοχυσία και ο επόμενος πόλεμος είναι πάντα προ των πυλών».

Τουλάχιστον 8.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς από τις 7 Οκτωβρίου, οι οποίοι ήρθαν ως αντίποινα για την επίθεση της Χαμάς εκείνη την ημέρα κατά την οποία περίπου 1.400 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 220 αιχμαλωτίστηκαν. Περίπου το 70 τοις εκατό των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν είναι γυναίκες και παιδιά.

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών (Unrwa) δήλωσε σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας τη Δευτέρα ότι οι Παλαιστίνιοι στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζουν αναγκαστικό εκτοπισμό και συλλογική τιμωρία.

Στην ίδια συνάντηση τη Δευτέρα, η εκτελεστική διευθύντρια της Unicef, Catherine Russell, δήλωσε ότι πάνω από 420 παιδιά σκοτώνονται ή τραυματίζονται καθημερινά στη Γάζα.

Λόγω της έλλειψης καθαρού νερού και ασφαλούς υγιεινής, η Γάζα «είναι στα πρόθυρα να έχει ολοκληρωτική καταστροφή», είπε, προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι κινδυνεύουν από αφυδάτωση και ασθένειες που γεννιούνται στο μολυσμένο νερό.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει μόνο μία μονάδα αφαλάτωσης στη Γάζα, η οποία λειτουργεί με δυναμικότητα πέντε τοις εκατό. Και οι έξι μονάδες επεξεργασίας λυμάτων της Γάζας δεν λειτουργούν επί του παρόντος, είπε.

Τα νοσοκομεία σε όλη τη Γάζα έχουν φτάσει σε οριακό σημείο και είναι επικίνδυνα υπερπλήρη. Σχεδόν 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γάζα είναι τώρα εσωτερικά εκτοπισμένοι και χιλιάδες έχουν καταφύγει σε νοσοκομεία.

Από τότε που το Ισραήλ διέκοψε κάθε ηλεκτρισμό, καύσιμα και νερό στον πολιορκημένο θύλακα στις 9 Οκτωβρίου, τα νοσοκομεία έχουν κατακλυστεί, με έλλειψη πόρων που σώζουν ζωές, μεγάλο όγκο βαρέως τραυματισμένων ασθενών και χιλιάδες ανθρώπους που αναζητούν καταφύγιο.

Τα νοσοκομεία που εξακολουθούν να λειτουργούν δουλεύουν με γεννήτριες, οι οποίες σύμφωνα με τους υγειονομικούς αξιωματούχους δεν θα διαρκέσουν πολύ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden, ωστόσο, έχει επανειλημμένα αντισταθεί στις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, ενώ ζήτησε να επιτραπεί η βοήθεια στον πολιορκημένο θύλακα.

Ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας John Kirby είπε επίσης στους δημοσιογράφους την Τρίτη ότι «μια κατάπαυση του πυρός αυτή τη στιγμή πραγματικά ωφελεί μόνο τη Hamas».

Στην εκδήλωση τη Δευτέρα, ο Khanfar –ο οποίος γεννήθηκε στην Jenin στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη– είπε ότι δεν μπόρεσε να επιστρέψει στην πατρίδα του εδώ και 30 χρόνια, αλλά ήλπιζε ότι στο τέλος της τρέχουσας βίας, θα μπορούσαν να υπάρξουν νέες ευκαιρίες για μακροπρόθεσμη επίλυση.

«Χρειαζόμαστε νέο όραμα όπου οι άνθρωποι θα μπορούσαν να ζουν ειρηνικά, όπου οι άνθρωποι θα μπορούσαν να είναι ίσοι και να έχουν το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια και το δικαίωμα να γίνονται σεβαστοί ως άνθρωποι σε αυτή τη χώρα», είπε.

«Από αυτή τη μαύρη στιγμή, θα μπορούσαμε πραγματικά να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε κάτι νέο».

****

Σημείωση για τους αναγνώστες: Κάντε κλικ στα κουμπιά κοινής χρήσης. Ακολουθήστε μας στο Instagram και στο Twitter και εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Telegram. Μη διστάσετε να αναδημοσιεύσετε και να μοιραστείτε ευρέως άρθρα της Global Research.

Προβεβλημένη εικόνα: Οι συμμετέχοντες στο πάνελ μιλούν στην “The War on Gaza: What’s Next for Palestine?” εκδήλωση, που διοργανώθηκε από το Διεθνές Κέντρο Δικαιοσύνης για τους Παλαιστίνιους, στις 30 Οκτωβρίου 2023 (MEE)


Σχολιάστε τα άρθρα Global Research στη σελίδα μας στο Facebook

Γίνετε μέλος της Global Research

globalresearch.ca

Μετάφραση από τη Μαρία Σεφέρου

Tags: Alex McDonald, Avi Shlaim, Daniel Levy, Hamas, Joe Biden, ΗΠΑ, Ισραήλ, Λωρίδα της Γάζας, Παλαιστίνιοι, Χαμάς