Debate: Άλλος για “Χίο” τράβηξε, κι άλλος για “Μυτιλήνη”…

%CE%A4%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CE%B1%CF%87%CE%AF%CE%B1 Τη λένε “τηλεμαχία”, είναι και της φαίνεται. Χτες το βράδυ, για μια ακόμη φορά “απολαύσαμε”, και πολλοί οικτίραμε, τους αρχηγούς των κομμάτων – σωτήρες του λαού, μαθές – οστούν εκ των οστέων μας και σάρκα εκ της σαρκός μας, να μάχονται κατά των αντιπάλων, ως εάν να επρόκειρο για αλλόφυλους, και να αλληλομηδενίζονται, με αγέρωχο πρωταγωνιστή εκείνον που θα έπρεπε να είχε βάλει την ουρά στα σκέλια και να έχει εξαφανιστεί από την πολιτική σκηνή της Ελλάδας, λόγω των πρόσφατων αμαρτιών του εις βάρος του λαού και της χώρας.

Το θέαμα προκαλούσε απογοήτευση, ακόμη και απελπισία στο σκεπτόμενο τηλεθεατή. Είχαμε επανάληψη ενός από τα ίδια επεισόδια μονολόγων και διαλόγων κωφών, αλληλοταπείνωσης και αλληλοαμφισβήτησης, ή μάλλον αλληλοακύρωσης, των κομματαρχών μας! Ο καθένας μονοπωλούσε για τον εαυτό του την υπευθυνότητα, την εντιμότητα, την ικανότητα και την άδολη αγάπη για το λαό. Οι δε γεμάτες καχυποψία ερωτήσεις και το αλαζονικό έως εριστικό ύφος των δήθεν αντικειμενικών δημοσιογράφων, όπως πάντα, σου έδιναν την εντύπωση ότι ανέκριναν καμουφλαρισμένους υποκριτές, ψεύτες και εν δυνάμει απατεώνες και προδότες… Για τέτοιο πολιτικό πολιτισμό μιλάμε και για τόοοση Δημοκρατία! Χαρείτε την! Εγώ από τότε που άρχισα να καταλαβαίνω τη μοιραία συμβολή της στην καταρράκωση της Ελλάδας, πήρα τις αποστάσεις μου από δαύτη… Εσείς να τη χαίρεστε, όμως!

Εκτός από κλάματα, η παράσταση είχε και επεισόδια για σπαρταριστό γέλιο, αν βέβαια δεν έχει χάσει κανείς εντελώς το χιούμορ του λόγω χαλεπών καιρών. Ο ΚΚ junior, κοινώς ΚΑΚ, προκαλούσε τη νοημοσύνη και τη μνήμη μας στο έπακρον οσάκις κακαρίζοντας διαφήμιζε την “υπευθυνότητά” του για τη σωτηρία της χώρας από τον αφανισμό, μια “υπευθυνότητα” που την ανάκτησε φαίνεται την επομένη της προκήρυξης πρόωρων εκλογών, τις οποίες επέσπευσε για να κάνει το χατίρι του άσπονδου φίλου του ΓΑΠ! Ο τελευταίος, τώρα που πλησιάζουν τα δύσκολα, έχει εμφανώς συσταλεί, και ειλικρινά τον συμμερίζομαι γι’ αυτά που τον περιμένουν. Ήγγικε γαρ η ώρα για να θερίσει κι αυτός τον καρπό από το σπόρο που έσπειρε μηδενίζοντας συστηματικά το έργο της κυβέρνησης της ΝΔ, αν και σε πολλά είχε δίκιο.

Ο ΚΑΚ, βασικός αντίπαλος του ΓΑΠ – πώς λέμε βασικός μέτοχος; – του καταμαρτυρεί ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει πρόγραμμα για να βγάλει τη χώρα από την οικονομική κρίση, υιοθετώντας ακριβώς το ίδιο λαϊκίστικο “επιχείρημα” που χρησιμοποιούσε και ο ΓΑΠ όταν ζητούσε επίμονα εκλογές από το 2007, επειδή, κατά τη γνώμη του, ο Καραμανλής δεν είχε πρόγραμμα! Είναι αυτό που λέει η παροιμία, “όλα εδώ πληρώνονται”, και το “μάχαιραν έδωσες, μάχαιρα θα λάβεις“, ενώ ο λαός, δηλαδή εμείς τα βατράχια, στενάζουμε καθώς μας τσαλαπατούν τα πολιτικά βουβάλια που αντιμάχονται ανηλεώς στο βάλτο-Ελλάδα.

Στις “Δημοκρατίες” σαν τη δική μας – κούνια που μας κούναγε – ο κάθε κομματάρχης εύχεται ν’ αποτύχει ο αντίπαλος ώστε ο ίδιος να κερδίσει πόντους, δηλαδή ψήφους στις επόμενες εκλογές και να γευτεί το γλυκόπικρο καρπό της λάγνας εξουσίας. Για τόση “φιλοπατρία” μιλάμε, για τόση πολιτική ανευθυνότητα, για τόσο φιλοτομαρισμό και αθλιότητα. Σύντροφοι στην απογοήτευση, μην αναρωτιέστε γιατί η χώρα πισωγυρίζει διαρκώς αντί να προοδεύει. Η απάντηση είναι στις ίδιες τις διχαστικές δομές της Δημοκρατίας μας, όπως κατά καιρούς έχω γράψει.

Ας δούμε όμως μερικές χαρακτηριστικές αποστροφές από τη χθεσινή τηλεμαχία – (Πώς λέμε ‘σκυλομαχία’ με το συμπάθιο; Ε, κάτι παρόμοιο)

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: «Η ουσία η πραγματική είναι ότι αυτή την ώρα έχουμε μπροστά μας δύο δρόμους. Το δρόμο της υπευθυνότητας με ένα πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα, με δύσκολες αποφάσεις, αλλά που βγαίνει πέρα το πρόβλημα και η χώρα θα τρέξει μετά στο δρόμο της ανάπτυξης, ή νεφελώδεις κουβέντες, ανευθυνότητα, λαϊκισμούς, υποσχέσεις σε όλους και τελικά, πολύ δυσκολότερα προβλήματα στο μέλλον.»

Βλέπετε πόσο πανεύκολα εκπαιδεύεται ένας Πρωθυπουργός στου κασίδη λαού το κεφάλι; Μετά από 5,5 χρόνια κυβερνητικής ανευθυνότητας, λιτότητας, σκανδάλων και χρεοκοπίας, ανακαλύπτει επιτέλους την υπευθυνότητα, κι εμείς οι χιλιοπροδομένοι ιθαγενείς πρέπει να τον εμπιστευθούμε ξανά λόγω καλής ρητορικής και… όγκου! Βρε δεν πάει να κουρεύεται, που λένε και στο χωριό μου…
Α, ναι, κατά σύμπτωση, αυτές οι δύσκολες αποφάσεις που παίρνει ο Καραμανλής είναι πανεύκολες για τους έχοντες και κατέχοντες, οι οποίοι δεν έχουν βραδιάς ύπνο τώρα μπας και οι κάλπες φέρουν τον ΓΑΠ στην εξουσία και τους ξαναμπεί ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας, φόρος ογκωδών κληρονομιών, κλπ. Το ίδιο έχει πάθει και η σεπτή μας Εκκλησία. Αχ πόσο συμμερίζομαι την αγωνία τους!

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: «Και οι αντοχές της οικονομίας σήμερα επιτάσσουν κάποιες αποφάσεις. Και οι αποφάσεις είναι, το κωδικοποιώ και πάλι: Πρώτον, περιορισμός της δημόσιας δαπάνης. Δεύτερον, πόλεμος στη φοροδιαφυγή, θα ενοχληθούν πολλοί αλλά πρέπει να γίνει με αποτελεσματικότητα. Και τρίτον, διαρθρωτικές αλλαγές.»

Κοίτα να δεις! Ακούστε: τώρα θα γίνει αποφασιστικός ο κ. Καραμανλής! Άσχετο αν είχε διαπιστώσει τα προβλήματα αυτά – που άλλωστε τα γνωρίζει ακόμη κι ο μη ενημερωμένος πολίτης αυτής της χώρας – από το 2004 που έγινε Πρωθυπουργός, τώρα ήρθε η ώρα τους… Και για ποιο λόγο δεν τα είχε αντιμετωπίσει τα προηγούμενα χρόνια; Διότι «όλη η αντιπολίτευση πάντα αντιδρούσε», είπε ανερυθρίαστα ο ΚΑΚ!

Βρε σεις, κι εγώ πώς είχα την εντύπωση ότι στις Δημοκρατίες μια κυβέρνηση εκλέγεται για να κυβερνήσει κι όχι για να άγεται και να φέρεται από την αντιπολίτευση; Άραγε τώρα που τάχα είναι αποφασισμένος να εφαρμόσει όλα αυτά τα ωραία που δεν έκανε στα 5,5 χρόνια, έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση της αντιπολίτευσης; Κι αν δεν τον αφήσουν; Να, κάτι τέτοια στριφογύριζαν στο μυαλό μου χτες τη νύχτα και μου ερχόταν να κοπανήσω το κεφάλι μου στον τοίχο. Κι αν δεν τον αφήσουν; Για ελάτε κι εσείς στη θέση του!

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: «Θα απευθύνω το ερώτημά μου στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στον κ. Παπανδρέου. Είδα σε πρόσφατη συνέντευξή του σε εφημερίδα ότι λέει και εκείνος ότι αν δεν ληφθούν μέτρα θα φτάσουμε σε έκρηξη. Δηλαδή χρειάζεται νοικοκύρεμα. Ταυτόχρονα λέει ότι θα μοιράσει μία σειρά από παροχές που ξεπερνούν, κατά πρόχειρους υπολογισμούς, τα άμεσα μετρήσιμα, τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Η επίκληση ότι αυτά θα βρεθούν δήθεν από τις ανείσπρακτες οφειλές του Δημοσίου, που τις αναβιβάζει στα 31 δις, όταν γνωρίζει ότι σχεδόν τα 3/4 από αυτά είναι ή οφειλές οργανισμών του Δημοσίου ή από πτωχευμένες επιχειρήσεις, είναι ανακριβής. Ποια λοιπόν δύσκολα μέτρα…»

Αυτό το τελευταίο δεν το κατάλαβα! Δηλαδή υπάρχουν οργανισμοί του Δημοσίου που πληρώνουν φόρο στο Δημόσιο; Με άλλα λόγια, τα βγάζουν από τη μία κρατική τσέπη και τα βάζουν στην άλλη για να βρίσκονται σε δουλειά οι χαραμοφάησες του Δημοσίου; Δημόσιο εγκαλεί Δημόσιο! Ποιοι άραγε είναι αυτοί οι τρισάθλιοι οργανισμοί του Δημοσίου και γιατί δεν έκαναν τη μεταφορά του δημόσιου χρήματος από τη μια τσέπη στην άλλη επί της Πρωθυπουργίας του Καραμανλή; Μήπως ήταν άδειες οι τσέπες τους και δεν είχαν τι να μεταφέρουν; Εδώ μου μυρίζει άγριο δούλεμα από τον ΚΑΚ. Σου λέει, κάφροι είναι αυτοί που μας ακούν, κουτόχορτο τους ταΐζουμε χρόνια και δεν καταλαβαίνουν τίποτα. Ας πετάξω τη μπουρδολογία μου και κάποιοι θα την καταπιούν.

Γιατί, όμως, δεν τον ξεμπρόστιασε ο ΓΑΠ ερωτώντας για τους αμαρτωλούς δημόσιους Οργανισμούς, ποιοι είναι και γιατί η είσπραξη των φόρων από δαύτους, δηλαδή η μεταφορά τους από τη μια τρύπια τσέπη στην άλλη, ήταν και θα είναι αδύνατη; Είναι κι αυτοί χρεοκοπημένοι; Ανύπαρκτοι; Ποιος τους έφτιαξε; Τι σκοπό επιτελούσαν; Δεν πρέπει να τους γνωρίζουμε για να πάρουμε τα μάτια μας μια ώρα αρχύτερα και να εγκαταλείψουμε τη χρεοκοπημένη χώρα μας μπας και επιβιώσουμε κάπου αλλού;

Δυστυχώς η απάντηση του ΓΑΠ με απογοήτευσε. Έκανε αναδίπλωση, δείχνοντας δειλία, άγνοια και αμφιβολία. Κρίμα, Πρόεδρε του ΠΑΣΟΚ. Πριν αλέκτωρ φωνήσαι, εσύ απαρνείσαι τα μέτρα που εξήγγειλες; Τι ρεζιλίκια πράγματα είναι αυτά; Ιδού η ηττοπαθής απάντηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ:

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «Εγώ είμαι αποφασισμένος για νοικοκύρεμα. Και οι ανείσπρακτοι φόροι, δεν λέω ότι μπορούμε να τους εισπράξουμε όλους, αλλά μπορούμε ένα μεγάλο μέρος. Είναι 31 δις. 8 δις; 6 δις; Είναι σημαντικό μέρος για την είσπραξη.»

Αχ, Γιώργο, με στενοχώρησες! Έκανες φάουλ, Πρόεδρε, και οπισθοχώρησες κάποια βήματα πριν ακόμη αρχίσεις τη μάχη! Επιτρέπονται αυτά λίγες μέρες πριν από τις κάλπες; Αδιάβαστος είσαι; Τι τον φοβάσαι τον αντίπαλο; Επειδή έχει ευφράδεια λόγου; Μα από λόγια έχουμε χορτάσει και δεν εντυπωσιαζόμαστε. Εκείνο που χρειαζόμαστε είναι η αλήθεια γυμνή και έργα. Έργα, σωτήρια έργα, θέλουμε να δούμε! Κι αν αυτά τα έργα υλοποιηθούν από κάποιον χωρίς ρητορική δεινότητα, ποσώς μας απασχολεί. Άλλωστε κοτζάμ Μωυσής που οδήγησε το λαό του Ισραήλ έξω από τη δουλεία της Αιγύπτου ήταν, λένε, βραδύγλωσσος και ισχνόφωνος. Όμως αυτό το μειονέκτημα δεν τον εμπόδισε να είναι φοβερός ηγέτης. Άντε να σε δούμε να ζωηρεύεις απόψε στο τετ-α-τετ με τον «υπεύθυνο», για να καταλάβουμε κι εμείς αν έχεις τις γνώσεις, την τόλμη και την αποφασιστικότητα να κάνεις κάτι καλύτερο για τη χώρα. Θα το δούμε;

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «Εγώ θα ρωτήσω τον κ. Καραμανλή κάτι που τον έχω ρωτήσει και προσωπικά. Το 2004 τον συγχάρηκα για τις δηλώσεις του τις προγραμματικές γύρω από το μεγάλο ζήτημα της αντιμετώπισης της διαφθοράς, μίλησε για διαπλοκή, για το θέμα της αξιοκρατίας στη δημόσια διοίκηση, το θέμα της διαφάνειας και τη βούλησή του πραγματικά να βάλει τάξη σε μερικά θέματα για τη χώρα μας σε ότι αφορά το κράτος, την αξιοκρατία κ.λ.π. (…) Τον ρωτώ, γιατί δεν δέχθηκε την στήριξή μου και δεν τα προχώρησε και αν αύριο ως πρωθυπουργός θα είναι κοντά να στηρίξει αυτά για τα οποία εγώ είμαι αποφασισμένος να κάνω.»

Πω, πω, πω, ηττοπάθεια! Πώ, πω, πω, υποκλίσεις και παρακλήσεις! Φοβάσαι την Πρωθυπουργία, Γιώργο, και ζητάς εκ των προτέρων συμπαράσταση; Μα καλά, ποιος σε βάσκανε, Πρόεδρε; Ώστε αυτό ήταν το πιο φοβερό που είχες να ρωτήσεις τον Καραμανλή; Στη Βουλή τον κατακεραύνωνες αμείλικτα σε κάθε ευκαιρία, σε κάθε αντιδημοκρατική παραγραφή σκανδάλων με πραξικοπηματικό κλείσιμο της Βουλής κλπ., μιλώντας για βιασμό του Κοινοβουλίου, ακυβερνησία, κοινωνικές αδικίες και ανικανότητα της κυβέρνησης, και τώρα που ήρθε η ώρα σου να βάλεις γκολ, φέρεσαι σαν προδομένη γκόμενα που υπενθυμίζει στον εραστή της το καλό παρελθόν και ζητά υποσχέσεις για το μέλλον; Α, πα, πα, πα! Ούτε ένα σχολιαρούδι δε θα έκανε τέτοια γκάφα. Κρίμα στη δυναμική νίκης που έχει το ΠΑΣΟΚ. Φαντάζομαι ο Βενιζέλος να υπομειδιά χαιρέκακα από το παρασκήνιο…

Αυτά τα λίγα παιδιά προς το παρόν, διότι έχω και κάτι άλλες δουλίτσες να κάνω. Για τους μικρούς, ου μην αλλά λίαν γραφικούς, κομματάρχες, ίσως γράψω αργότερα, αν έχω καιρό και διάθεση. Λοιπόν, ες απόψε τα σπουδαία ή τα ευτράπελα! Κοντός ψαλμός…

Tags: debate, ΓΑΠ, Καραμανλής, Παπανδρέου, τηλεμαχία