“Freedom Flotilla”: Ανθρωπιστική αποστολή με πολιτικούς στόχους

gaza strip bbc dec08Σε συνέχεια του προηγούμενου άρθρου μου, όπου μάθαμε ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας ήταν ο σπόνσορας της ανθρωπιστικής βοήθειας προς το Ισραήλ και φιλοδοξούσε ο Στολίσκος της Ελευθερίας να σπάσει το εμπάργκο της Γάζας, πρέπει να τονίσουμε ότι ο γενικός Διευθυντής του υπουργείου εξωτερικών του Ισραήλ, Yosef Gal, είχε εισηγηθεί στους διοργανωτές της ανθρωπιστικής βοήθειας να κατευθυνθούν εθελοντικά προς το Iσραηλινό λιμάνι του Ashdod για να ξεφορτώσουν τις προμήθειες έτσι ώστε το ίδιο το Ισραήλ, ή ανθρωπιστικοί παράγοντες, να μπορούσαν να τις μεταφέρουν στη Γάζα δια ξηράς. (arabnews, 28-5-2010)

Όμως οι διοργανωτές του Στολίσκου (Flotilla) απέρριψαν την προσφορά.
Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, μια από τις διοργανώτριες του Flotilla, η Greta Berlin, ιδρύτρια του «Κινήματος Ελεύθερη Γάζα» (Free Gaza Movement) δήλωσε μεταξύ άλλων: «Έχουμε δικαίωμα να πλεύσουμε από τα διεθνή ύδατα στα ύδατα της Γάζας. (…) Αυτή η αποστολή δεν είναι για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας αλλά για το σπάσιμο της πολιορκίας 1,5 εκατομμυρίων Παλαιστινίων.»


Από την πλευρά της, η Τουρκική κυβέρνηση είχε αποστείλει μυστικό μήνυμα στην Ιερουσαλήμ, στις 24 Μαΐου, απειλώντας αντίποινα εάν το Ισραηλινό Ναυτικό εμπόδιζε το Στολίσκο της Ελευθερίας από του να φτάσει στη Γάζα. (debka.com) Οι στρατιωτικές και ιντελιγκέντσια πηγές της Debka ανέφεραν ότι το Τουρκικό μήνυμα ήταν ένα τελεσίγραφο στο Ισραήλ που απειλούσε με αντεκδίκηση εναντίον Ισραηλινών ενδιαφερόντων.

Όπως βλέπετε, η ανθρωπιστική αποστολή ήταν άκρως πολιτική ενέργεια με συγκεκριμένο στόχο: να σπάσει το εμπάργκο της Γάζας. Θα ήμασταν αφελείς να περιμέναμε το Ισραήλ να καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια επειδή έλαβε το τελεσίγραφο από την Τουρκική κυβέρνηση. Σύμφωνα με μαρτυρία του ναύτη του πλοίου «Ελεύθερη Μεσόγειος», Μ. Γρηγορόπουλου, οι Ισραηλινοί είχαν ζητήσει να «κάνει κράτει» το πλοίο. (πηγή) «Ήμασταν 70 μίλια από τις ακτές του Ισραήλ με πλώρη για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Στα διεθνή ύδατα. Να σκεφτεί κανείς ότι χρειάστηκαν 9,5 ώρες για να φτάσουμε στο λιμάνι του Άστροντ. Έχει καταγραφεί στα ίχνη του πλοίου…», συμπληρώνει ο Μ. Γρηγορόπουλος.
Είναι, επομένως, δεδομένο ότι ο στολίσκος είχε πλώρη για τη Γάζα, σύμφωνα με το σχέδιο Ερντογάν και παρά τις προειδοποιήσεις του Ισραήλ. Δηλαδή, αν η επιδρομή των κομάντος γινόταν μέσα στα χωρικά ύδατα της Γάζας, 20 μίλια από τις ακτές, με τα ίδια θύματα, θα άλλαζε η ουσία; Θα ήταν μικρότερη η τραγωδία; Θα ήταν λιγότερος ο πόνος για την απώλεια της ζωής εννέα συνανθρώπων μας; Πολύ πιθανό, μάλιστα, να είχαμε ευρύτερη σύρραξη με τη συμμετοχή της Hamas, και ίσως πολύ περισσότερα θύματα. Αυτά τα επισημαίνω διότι περίσσευσε η υποκρισία, κι επειδή βλέπουμε το “δέντρο” ενώ χάνουμε το “δάσος”… Εδώ είχαμε μια καθαρά εχθρική πρόκληση.

Δεν ισχυρίζομαι ότι το εμπάργκο στη Γάζα πρέπει να συνεχιστεί, δεν είπα ποτέ ότι ήταν καλό να επιβληθεί, αλλά το πρόβλημα μπορεί να λυθεί μόνο με ειλικρινείς και ανυστερόβουλες προσπάθειες της διεθνούς διπλωματίας – και είναι ντροπή που δεν έχει ήδη λυθεί – και όχι με τσαμπουκάδες υπό το πρόσχημα ανθρωπιστικής βοήθειας που καταλήγουν σε αιματηρές συμπλοκές και δυναμιτίζουν περισσότερο το κλίμα. Αυτή είναι η ταπεινή μου άποψη, και να με συμπαθάτε όσοι έχετε διαφορετική γνώμη.

Να συμπληρώσω εδώ ότι η Hamas απέκτησε τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας το 2007 και από τότε σφίγγει τα λουριά σε κάθε συμπεριφορά Παλαιστινίων που θεωρεί αντι-ισλαμική.(πηγή) Μάλιστα περνάνε τόσο “καλά” οι Παλαιστίνιοι της Γάζας κάτω από το καθεστώς της Hamas, ώστε πολιτικοί ακτιβιστές που μοίραζαν φυλλάδια συνελήφθησαν και κρατούνται, όπως διάβασα στην ίδια πηγή (28-4-2010).

Και μια ακόμη πληροφορία από τη debka.com: Τον τελευταίο μήνα, το καθεστώς της Hamas στη Γάζα ενέκρινε πέντε εκτελέσεις (Παλαιστινίων) – οι τρεις έγιναν στις 18 Μαΐου, ημέρα Τρίτη, ενώπιον των οικογενειών τους – και τα πτώματα τα πέταξαν στο νοσοκομείο Shifa. Υπήρξαν διαμαρτυρίες από την Palestinian National Authority για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων (πηγή). Οι αξιωματούχοι της Hamas έχουν εισάγει λαθραία τσιμέντο για να χτίσουν τη διαβόητη φυλακή Ansar όπου κρατούν τους αντιφρονούντες. (abcnews)
Εξάλλου, το Ισραήλ μετά από τρία χρόνια αποκλεισμού στέλνει τώρα στη Γάζα οικοδομικά υλικά που χρειάζονται τα Ηνωμένα Έθνη για να κατασκευάσουν 151 διαμερίσματα για τους φτωχότερους κατοίκους της Γάζας. Όσο για το συνεχιζόμενο εμπάργκο, το Ισραήλ λέει ότι στοχεύει στο να εξαλείψει την εγχώρια βιομηχανία όπλων με το να παρεμποδίζει την εισαγωγή σιδήρου, που μπορεί να μετατραπεί σε ρουκέτες, και υλών που μπορεί να μετατραπούν σε εκρηκτικά. (πηγή)
Κατά τ’ άλλα, σ’ αυτή την ταραγμένη και δηλητηριασμένη από το μίσος περιοχή του πλανήτη, η Hamas κρατάει φυλακισμένο από το 2006 έναν ισραηλινό στρατιώτη, τον Gilda Shalit, για τον οποίο ο Ρώσος Πρόεδρος ζήτησε από τους ηγέτες της Hamas σε πρόσφατη συνάντηση μαζί τους στη Συρία να τον αποφυλακίσουν αμέσως, ενώ εκείνοι ζήτησαν σε ανταλλαγή την απελευθέρωση ενός αριθμού Παλαιστινίων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές. (πηγή)
Όπως βλέπετε, οι διαφορές μεταξύ Ισραηλινών και Hamas, όπως και οι διαφορές μεταξύ της Hamas και κατοίκων της Γάζας, είναι αβυσσαλέες και δεν λύνονται με απειλές και τελεσίγραφα από την Τουρκία ή από προκλήσεις από ακτιβιστές. Μακάρι η διεθνής κοινότητα να σοβαρευτεί επιτέλους και να λύσει το Γόρδιο Δεσμό της Μέσης Ανατολής, πριν οδηγηθούμε σ’ έναν Aρμαγεδδώνα, GOD FORBID!

Tags: Ansar, Ashdod, Flotilla, Free Gaza Movement, Greta Berlin, Hamas, humanitarian aid to Gaza, Yosef Gal, ΓΑΖΑ