George Papandreou: Πληροφορούμενος και όχι πληροφορών

alfavi8 Θα μπορούσε να είναι ανέκδοτο, αν δεν ήταν τραγικό για τη χώρα. Τι πράγμα; Πρόκειται για μια από τις απαντήσεις που έδωσε ο Πρωθυπουργός μας σε ερώτηση που του τέθηκε στη Συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια της 75ης ΔΕΘ.

Παραθέτω τα σχετικά αποσπάσματα:

Π. ΣΩΚΟΣ («ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»): «Κύριε Πρόεδρε, παρουσιάσατε και χθες και προ ολίγου, μια αισιόδοξη εικόνα για τη μείωση του ελλείμματος. Όμως υπάρχει μια υστέρηση εσόδων της τάξης των 3.2 δις ευρώ, η ύφεση βαθαίνει με ρυθμό 3,7, ανάπτυξη δεν υπάρχει.
Όλα αυτά σημαίνουν ότι για να πιάσετε το στόχο της μείωσης του ελλείμματος το 2010, που έχετε θέσει, πρέπει να πληρώσουν και πάλι αυτοί που δεν φταίνε για την κρίση και οι οποίοι, σύμφωνα με αυτά που λέγατε προεκλογικά, δεν θα πλήρωναν.
Την ίδια στιγμή, επειδή είπατε και για “μετρολογία”, ακούμε ότι η “τρόικα” έρχεται αύριο και θα ζητήσει ένα νέο σχέδιο περικοπής των μισθών. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα οδηγηθούμε σε αδιέξοδο, γιατί οι μισθωτοί και οι εργαζόμενοι δεν έχουν να πληρώσουν.
Το ερώτημά μου είναι, μήπως η λύση της αναδιάρθρωσης του χρέους πλέον είναι πιο κοντά από κάθε άλλη φορά; Σκέφτεστε και με ποιες προϋποθέσεις να προχωρήσετε σε αυτή την έξοδο;»

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «Θα ξεκινήσω από το τελευταίο που είπατε. Η λογική της αναδιάρθρωσης του χρέους, ουσιαστικά δηλαδή το να είχαμε πει κάποια στιγμή ότι προχωράμε σε στάση πληρωμών, θα ήταν καταστροφική για την οικονομία μας, για την αξιοπιστία μας, για το μέλλον μας. (…) (…)
Σε ό,τι αφορά τα νέα μέτρα και πάλι να σας πω: δεν υπάρχουν νέα μέτρα.
(…) (…)
Δεν έχω ακούσει τίποτα για νέα περικοπή μισθού.
Αν εσείς έχετε κάποια πληροφόρηση,
εγώ πάντως τέτοια πληροφόρηση δεν έχω.
Γι’ αυτό λέω προσοχή στο τι λέμε και τι κλίμα δημιουργούμε.»

Η γλώσσα λανθάνουσα λέει την αλήθεια! Ώστε ο Πρωθυπουργός μας “ακούει” το τι θα μας συμβεί από άλλους. “Πληροφορείται” από τρίτους και αυτός, όπως κι εμείς! Αντί να σκέπτεται, να διαβουλεύεται με τους υπουργούς του και με την Τρόικα και ν’ αποφασίζει τελικά ο ίδιος για τις τύχες μας, εγκρίνοντας ή απορρίπτοντας τις προτάσεις που πέφτουν στο τραπέζι, αντί δηλαδή σαν Πρωθυπουργός της χώρας να έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο για τα επώδυνα και άδικα, όπως ο ίδιος ομολογεί, μέτρα που παίρνει η κυβέρνησή του για να σώσει την πατρίδα, περιμένει να πληροφορηθεί από άλλους! Άλλοι αποφασίζουν και απλά τον πληροφορούν!

«Δεν έχω ακούσει τίποτα για νέα περικοπή μισθού»!
«Εγώ πάντως τέτοια πληροφόρηση δεν έχω»!

Οποία κατάντια! Ο δημοκρατικά εκλεγμένος Πρόεδρος της Κυβέρνησης της χώρας μας να περιμένει να πληροφορηθεί από άλλους για το τι περιμένει το λαό του. Για τέτοια απεμπόληση της εθνικής μας κυριαρχίας μιλάμε.

Προσέξτε, δεν είπε, «Δεν θα επιτρέψω κάτι τέτοιο, έχω θέσει κόκκινη γραμμή.»
Είπε απλά ότι δεν είχε πέσει στο αυτί του τέτοια είδηση! Άλλωστε, σε άλλη ερώτηση είχε πει: «Όσο πηγαίνουμε καλά, δεν χρειάζεται κανένα νέο μέτρο.» Κι αν δεν πάτε καλά, όπως δεν πάτε μέχρι τώρα, Πρόεδρε;
Ίσως κάποιοι ισχυριστούν ότι η απάντηση του Πρωθυπουργού είχε ειρωνικό τόνο. Δεν νομίζω. Αν δεν ήταν αυθόρμητη και ειλικρινής, τότε ήταν διπλωματική, ώστε να παραμένει η πόρτα νέων μέτρων ανοιχτή. Άλλωστε η ερώτηση ήταν τόσο σοβαρή που δεν σήκωνε ειρωνική απάντηση. Εκείνο που χρειαζόταν ήταν μια ξεκάθαρη και κατηγορηματική δήλωση ότι δεν θα επέτρεπε νέες περικοπές μισθών και συντάξεων. Ότι η κυβέρνηση θα έκοβε το λαιμό της να πάμε καλά.

Κατά τ’ άλλα, μετά τις θερινές διακοπές, τον ανασχηματισμό και τη ΔΕΘ, ο Γιώργος επιστρέφει στα πολυήμερα ευρωπαϊκά και υπερατλαντικά ταξίδια του, πράγμα που είναι και ο βιότοπός του, δηλαδή η κύρια ασχολία του ως προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Εκεί επιδίδεται σε διαλέξεις και συνεντεύξεις, κάνοντας προτάσεις για το πώς θα σωθεί η παγκόσμια οικονομία δια του Νεοφιλελεύθερου “Σοσιαλισμού”. Μαθαίνω δε ότι στο εξωτερικό έχει πολλές συμπάθειες, χαίρει άκρας εκτίμησης και δεν αποκλείεται να τιμηθεί με περίοπτο διεθνές αξίωμα, όταν θα έχει αλλάξει εντελώς τα φώτα της Ελλάδας χωρίς, όπως λέει, να υπολογίζει το πολιτικό κόστος.
Tags: George Papandreou, αναδιάρθρωση του χρέους, ΔΕΘ