Giorgos Papandreou, ήξεις αφήξεις ΟΥΚ εν τω ΔΝΤ μας πνίξεις!

International+Monetary+Fund Boomerang το πιστόλι του ΔΝΤ! GAP, mind the mental gap! Πάμε ή δεν πάμε στο ΔΝΤ; Κι αν πάμε, τι τσουχτερές φάπες θα φάμε; Κι αν δεν πάμε ποια spreads θα μας φάνε; Giorgos, quo vadis, αγόρι μου; Μακάρι να ’ξερε ο Πρωθυπουργός τι θέλει να κάνει και να το ’λεγε και σ’ εμάς ώστε να μη μας τρώει ο τρόμος με ό,τι ανθυγιεινό και αντιαναπτυξιακό αυτό συνεπάγεται…

Όπως έγραψε ο Γιώργος Δελαστίκ στο Έθνος, «Οποιοσδήποτε έχει υποτυπώδεις γνώσεις γύρω από το θέμα γνωρίζει ότι η προσφυγή στο ΔΝΤ αποτελεί το έσχατο σκαλοπάτι διεθνούς εξευτελισμού μιας χώρας, με καταστροφικές συνέπειες τόσο για τον λαό της όσο και για την κυβέρνηση που αποφάσισε την προσφυγή στο ΔΝΤ. Δεν είναι τυχαίο που στο ΔΝΤ προσφεύγουν σχεδόν αποκλειστικά τριτοκοσμικές χώρες.»

Την πιθανότητα προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την ψέλλισε ο Πρωθυπουργός επανειλημμένως, νομίζοντας ότι αυτό θα ήταν ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί για να λάβει την πολυπόθητη στήριξη της Ευρώπης και να υποχωρήσουν τα spreads. Όμως τα ρημάδια δε λένε να πέσουν. Απεναντίας μάλιστα έχουν αφηνιάσει, θεωρώντας ακόμη και τη συζήτηση περί ΔΝΤ ως αδυναμία της Ελλάδας και απροθυμία της Ευρώπης να εκτείνει χείρα βοηθείας.

Ελάτε τώρα να… γελάσουμε λιγάκι, μια και το γέλιο δεν το φορολόγησαν ακόμη, προφανώς επειδή σπανίζει και δεν θα τους απέδιδε, έτσι κι αλλιώς. Καλά, αν είχα όρεξη θα έγραφα ολόκληρο σενάριο για σίριαλ με τα ΔουΝουΤογυρίσματα και τα ΔουΝουΤοκακαρίσματα του Giorgos και των συν αυτώ περί προσφυγής στο πιστόλι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ή μη προσφυγής. Παρομοίωση ε; Άκου κει να θεωρεί το “σωτήρα” ΔΝΤ πιστόλι! Δηλαδή αν το πάρεις από το τραπέζι και τραβήξεις τη σκανδάλη, ποιον θα πυροβολήσεις, Giorgos; Τη Μerkel; Καλά είπε ο Τσίπρας ότι με το να φοβερίζει ο Πρωθυπουργός ότι θ’ αρπάξει το πιστόλι πυροβόλησε το πόδι του, αφού τα αφιλότιμα τα spreads δε χαμπαριάζουν από φοβέρες και τραβάνε τον ανήφορο. Μου άρεσε αυτό, παίδες! Χι, χι, χι!

Πάμε τώρα στα διαφωτιστικά (ή σκοτιστικά) ευρήματα:

Ημ. Δημοσίευσης : 11/12/2009 19:10
Συνέντευξη Τύπου ΓΑΠ μετά τη λήξη της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες:

Κ. ΑΔΑΜ («ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»): «Κύριε Πρόεδρε εκτιμάτε ότι αυτοί οι άξονες πολιτικής που θα αρχίσουν να φαίνονται από το 2010 και μετά θα μπορέσουν να βοηθήσουν στην άμεση αναβάθμιση της δανειοληπτικής ικανότητας της χώρας μας από τους ξένους οίκους; Και το δεύτερο: θεωρείτε ότι η χώρα ή δεν βρίσκεται ή έχει αποφύγει πλήρως τον κίνδυνο του έκτακτου δανεισμού; Και αν ένα τέτοιο ενδεχόμενο υπάρχει, αφήνετε ανοιχτή την πιθανότητα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου;»

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «Εμείς διαμορφώνουμε αποφασιστική πολιτική για να ακολουθήσουμε μια δύσκολη, αλλά ρεαλιστική, εφικτή και εντέλει θετική πολιτική, για να αποφύγουμε ακριβώς όλα αυτά τα σενάρια. Βεβαίως, τα σενάρια για την προσφυγή μας στο IMF, στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεν υπάρχουν.»

Ημ. Δημοσίευσης: 13/01/2010 22:49
Συνέντευξη Τύπου ΓΑΠ στους εκπροσώπους των ΜΜΕ στο Ζάππειο Μέγαρο:

Π. ΣΩΚΟΣ («ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»): «Κύριε Πρόεδρε, διαβάζουμε συχνά στο διεθνή Τύπο και ακούμε αρμόδιους κοινοτικούς οικονομικούς παράγοντες να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να φύγει η χώρα απ’ την Ευρωζώνη, το ακούσαμε προχθές. Ή να παρέμβει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.(…)
Τι ακριβώς συμβαίνει; Εξετάζετε εσείς ως κυβέρνηση να προσφύγετε μόνοι σας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, χωρίς τη δικιά της πρωτοβουλία;»

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «Πρώτα απ’ όλα, δεν υπάρχει περίπτωση ούτε να φύγουμε από το ευρώ, ούτε να προσφύγουμε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Δεν το έχουμε ανάγκη. Απ’ την άλλη μεριά θα έλεγα “ναι” και στις δύο πλευρές.» (Γνήσιος Παπανδρέου!)

Ημ. Δημοσίευσης : 12/02/2010 15:29
Ομιλία ΓΑΠ στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου:

«Αυτή η μάχη δεν τελείωσε. Θα έλεγα, μόλις ξεκίνησε, με μια σημαντική απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να στηρίξει τις προσπάθειες της Ελλάδας, να στηρίξει και την Ευρωζώνη.

Σε παρόμοιες περιπτώσεις, όπου γίνεται συστηματική κερδοσκοπία, όπου δημιουργείται πιστωτική ασφυξία, ή ακόμη και υψηλότατο κόστος δανεισμού, η χώρα μας θα αναγκαζόταν να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Όμως, είμαστε μέλος της Ευρωζώνης και ήταν αναγκαίο να αποφασίσει η Ευρώπη τι θέλει.
Θα μπορούσε να μας πει “πηγαίνετε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο”. Η χθεσινή ημέρα και οι αποφάσεις που ελήφθησαν στις Βρυξέλλες, αποτελούν μια σημαντική απόφαση για την Ευρωπαϊκή Ένωση.» (Το είπε η Μέρκελ, Γιώργο μου! Πες, πες, την ανάγκασες και το είπε…)

Ημ. Δημοσίευσης 03/03/2010 20:17
Δήλωση ΓΑΠ στο Υπουργικό Συμβούλιο:
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «Τώρα είναι η ώρα της Ευρώπης, εμείς αναλάβαμε τις ευθύνες μας. Σε περίπτωση που η Ευρώπη δεν αναλάβει τις δικές της ευθύνες, το σενάριο του ΔΝΤ είναι ανοιχτό

Ημ. Δημοσίευσης : 07/03/2010 23:25
Δηλώσεις ΓΑΠ μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Nicolas Sarkozy:

N. SARKOZY: «Κοιτάξτε, αναλαμβάνω τις ευθύνες μου. Δημιουργήσαμε το ευρώ, ένα ενιαίο νόμισμα. (…)
Όταν ασκούσα την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαπραγματεύθηκα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο 25 δις αμερικανικών δολαρίων για βοήθεια προς την Ουγγαρία, που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά όχι μέλος της Ευρωζώνης. Η λογική είναι ακριβώς ότι ένα κράτος-μέλος της Ευρωζώνης, που πλήττεται από τους κερδοσκόπους, όπως συμβαίνει σήμερα με την Ελλάδα, θα πρέπει κατ’ αρχήν να βασίζεται στην αλληλεγγύη των άλλων χωρών της Ευρωζώνης. Διαφορετικά, γιατί να έχουμε ενιαίο νόμισμα; (…)

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπορεί να μας βοηθήσει ίσως τεχνικά, αυτό είναι ζητούμενο, αλλά εν πάση περιπτώσει, εγώ παλεύω ακριβώς για να υπεραμυνθούμε της αλληλεγγύης της Ευρωζώνης και της σημασίας αυτού του ενιαίου νομίσματος. Προφανώς, δεν πρόκειται καθόλου για πρόκληση – αν θέλετε – προς τις ΗΠΑ, ούτε και προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με το οποίο συνεργαζόμαστε πάρα πολύ καλά. Είναι θέμα λογικής και συνοχής, συνέπειας λογικής.»

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «Εμείς, αντιμετωπίζοντας το οικονομικό μας πρόβλημα, πήραμε τα μέτρα μας. Μάλιστα, πήραμε μέτρα και επιπλέον των όσων είχαν αξιολογήσει και προτείνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι ειδικοί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. (…)

Όμως, επειδή ξέρουμε τις διεθνείς αγορές, εάν υπάρξει πρόβλημα λόγω κερδοσκοπίας, παρ’ ότι εμείς έχουμε πάρει αυτά τα μέτρα, θα χρειαστεί να υπάρξει αλληλεγγύη. Σε άλλες περιπτώσεις υπάρχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο συμβάλλει ακριβώς σε τέτοιες καταστάσεις, όταν μια χώρα έχει δυσκολία δανεισμού. Πολλές φορές, δεν χρειάζεται καν να δανείσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, απλώς το ότι υπάρχει είναι, όπως λένε, σαν να έχει βάλει το πιστόλι στο τραπέζι. (…)
Εμείς, όμως, θέλουμε ευρωπαϊκή λύση. Δεν είναι επιλογή μας να πάμε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.»

Ημ. Δημοσίευσης : 08/03/2010 18:39
Συνέντευξη ΓΑΠ στο κανάλι PBS NEWSHOUR στην Ουάσιγκτον:

J. WOODRUFF: «Ωστόσο, οι κερδοσκόποι αυτοί, είναι βεβαίως κάποιοι που στοιχηματίζουν εις βάρος της Ελλάδας, δεν μελετούν όμως και τα στοιχεία και την ιστορία; Δεν ισχυρίζονται ίσως ότι έτσι ήταν τα πράγματα και άρα δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι η κατάσταση μπορεί να αλλάξει; Πώς μπορείτε να τους πείσετε ότι κάνουν λάθος;»

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «Μπορούμε. Εφόσον κατορθώνουμε και πείθουμε μεγάλους εταίρους και πολύ σημαντικά όργανα, είτε πρόκειται για τους εταίρους μας στην Ε.Ε., είτε για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, είτε για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, και όλοι επισημαίνουν ότι αυτό που κάνουμε για την Ελλάδα είναι το σωστό, άρα, εμείς κάνουμε το σωστό.

Τι συμβαίνει όμως με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αν κάποιος στραφεί σε αυτό; Το ΔΝΤ λέει ότι, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα κερδοσκοπίας, τα χρήματα θα μείνουν πάνω στο τραπέζι. Είναι σαν να αφήνεις ένα όπλο πάνω στο τραπέζι, λέγοντας όμως ότι δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί, ενώ η απειλή συνεχίζει να υπάρχει, εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό την απουσία κερδοσκοπικών φαινομένων.

Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης και, επομένως, δεν συζητούμε την προσφυγή στο ΔΝΤ, αν και θα αναγκαζόμασταν να καταφύγουμε σε αυτό, σε περίπτωση που δεν υπήρχε η Ευρωζώνη για να μας βοηθήσει. Αυτό ακριβώς αποτέλεσε το θέμα των πρόσφατων συζητήσεών μας, καθώς θα χρειαστεί κάποιου είδους ειδική παρέμβαση προς τις αγορές, ώστε να μην παρατηρηθεί κερδοσκοπία, σε περίπτωση που, παρότι εμείς κάνουμε το σωστό, κερδοσκοπία μπορεί να υπάρξει.(…)» (Χι, χι, χίιι! Έλεος!)

Ημ. Δημοσίευσης : 16/03/2010 14:11
Ομιλία ΓΑΠ στο φόρουμ που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Corvinus με θέμα: «Η Οικονομική Κρίση»:

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «Λάβαμε λοιπόν μέτρα, κατ’ ουσίαν όμοια με αυτά που θα είχαμε λάβει εάν είχαμε στραφεί στο ΔΝΤ. Συζητήσαμε για το θέμα και με το ΔΝΤ και μας είπαν: “αν είχατε στραφεί σε εμάς, δεν θα σας είχαμε ζητήσει να προχωρήσετε σε λήψη άλλων μέτρων. Τα ίδια θα αρκούσαν, ώστε να υπάρξει δημοσιονομική σταθερότητα και να αντιμετωπισθεί η τρέχουσα κρίση”.

Δεδομένης όμως της συμμετοχής μας στην Ευρωζώνη, δεν υπάρχει παρέμβαση του ΔΝΤ στις αγορές, και ο δανεισμός από τις αγορές είναι ιδιαιτέρως δαπανηρός. (…)

Χρειαζόμαστε παρά ταύτα μια άμεση απάντηση, αν και βεβαίως η Ελλάδα δεν ζητά χρήματα, ούτε οικονομική σωτηρία. (…) Χρειαζόμαστε στήριξη για να υλοποιήσουμε το Πρόγραμμά μας, με το βέλτιστο δυνατό τρόπο. Και η στήριξη αυτή έγκειται απλά στο να μας επιτραπεί να δανειστούμε με επιτόκια αντίστοιχα με αυτά των υπολοίπων χωρών της Ευρωζώνης ή της Ε.Ε., τα οποία δεν είναι τόσο υψηλά, (…).»

Ημ. Δημοσίευσης : 17/03/2010 23:19
Δηλώσεις ΓΑΠ και Προέδρου Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Manuel Barroso:

Δ. ΜΠΟΤΩΝΗΣ («ΝΕΤ»): «Η ερώτησή μου απευθύνεται στον κ. Παπανδρέου και στον κ. Μπαρόζο.
Κύριε Πρωθυπουργέ, κ. Πρόεδρε, η Ελλάδα έλαβε αυτή την πολιτική στήριξη που είπατε, όμως χρειάζεται και χρήματα. Αυτό το πρόβλημα, το δημοσιονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα πιστεύετε, εκτιμάτε, ύστερα από όλες αυτές τις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin, αλλά και τη σημερινή σας συνάντηση, ότι βρίσκεται μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

Διότι εάν αναγκαστεί η Ελλάδα να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – αναγκαστεί, το τονίζω αυτό – τι θα σημαίνει αλήθεια για τη θεσμική λειτουργία της Ευρωζώνης; Γιατί υπάρχουν αντικρουόμενες δηλώσεις όλο αυτό το διάστημα από Ευρωπαίους αξιωματούχους.»

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «Πρώτα απ’ όλα, η Ελλάδα έχει πάρει τις δύσκολες αποφάσεις της, αλλά έχει δείξει και την αξιοπιστία της, κατ’ αρχήν προς τον ίδιο τον Ελληνικό λαό, αλλά και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη, για να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό πρόβλημα. Το αντιμετωπίζουμε το δημοσιονομικό πρόβλημα.
Σε ό,τι αφορά τις επιλογές μας, εάν δούμε ότι υπάρχει πραγματικά ζήτημα να δανειζόμαστε πολύ ακριβά, όπως έχω πει και στο παρελθόν, υπάρχουν όλες οι εκδοχές και όλες οι πιθανότητες, τις οποίες δεν αποκλείουμε. Αλλά οπωσδήποτε, θα προτιμούσαμε μια ευρωπαϊκή λύση στο ζήτημα αυτό.»

J. M. BARROSO: «Ήδη απήντησε ο κ. Παπανδρέου, αλλά θα ήθελα να υπογραμμίσω ένα ζήτημα: στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 11ης Φεβρουαρίου, οι Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης είπαν ότι «τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη θα πάρουν αποφασιστική και συντονισμένη δράση, αν χρειαστεί, για να εξασφαλίσουν τη δημοσιονομική σταθερότητα στην περιοχή του ευρώ (…).
Όσον αφορά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, συνεργαζόμαστε. Πρόσφατα, επισκέφθηκε την Ελλάδα μία αποστολή της Κομισιόν με τον Όλι Ρεν, στην οποία συμμετείχε και κάποιος από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Υπάρχει λοιπόν μια καλή συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Πιστεύουμε όμως ότι έχει υπάρξει αποφασιστικότητα να δοθεί λύση σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο, εάν χρειαστεί.»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ («BLOOMBERG»): «Ερώτηση και προς τον κ. Μπαρόζο και προς τον κ. Παπανδρέου. (…) Μήπως η Ελλάδα έχει δίκιο, όταν λέει ότι “θα πρέπει αναγκαστικά να στραφεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για βοήθεια”;»

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «Επαναλαμβάνω αυτό που είπα: ότι όλες οι δυνατότητες παραμένουν ανοικτές. Περιμένουμε όμως ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτή την πιθανότητα, αν συμβεί να χρειαστούμε κάποιου είδους παρέμβαση στις αγορές. Περιμένουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτή την περίπτωση, πράγμα που θα ήταν και η καλύτερη εναλλακτική λύση.»

Ημ. Δημοσίευσης : 18/03/2010 14:37
Ομιλία ΓΑΠ στη συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «(…) Εγώ θεωρώ ότι η Ελλάδα έχει μια ιδιαιτερότητα, ότι έχουμε πράγματι έναν πολύ μεγάλο, χαλαρό και δαπανηρό δημόσιο τομέα, αλλά λόγω της μεγάλης γραφειοκρατίας και πίσω από τη γραφειοκρατία, πολλές φορές, έχουμε ακόμα και προβλήματα διαφθοράς.
Αυτό όμως μας δίνει και τα απαραίτητα περιθώρια να κάνουμε σοβαρές μειώσεις, με διαρθρωτικές αλλαγές,(…).

Βεβαίως, και αυτό είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, υπάρχει η έλλειψη ενός μηχανισμού. Αν δεν ήμασταν – ας πούμε – στην Ευρωζώνη, σήμερα, αυτά τα μέτρα που πήραμε, θα μας είχε ζητήσει να τα πάρουμε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Commission, που τις τελευταίες εβδομάδες παρακολουθούσε τη χώρα μας, μαζί με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία συμφώνησε με αυτά τα μέτρα, όπως συμφώνησε και το ΔΝΤ.

Ουσιαστικά, είμαστε στο πλαίσιο μιας – ας πούμε – επιτήρησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, παρότι δεν το λέμε έτσι. Από την άλλη, δεν έχουμε τις διευκολύνσεις που δίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τα χρήματα, παραδείγματος χάρη, αν τα χρειαστούμε, που εμείς λέμε ότι δεν τα χρειαζόμαστε, αλλά αν τα χρειαστούμε, δεν τα έχουμε.

Και επίσης, έχουμε έναν περιορισμό, που άλλες χώρες δεν τον έχουν. Γιατί ήμουν στην Ουγγαρία πριν από δύο μέρες, η οποία δεν είναι στην Ευρωζώνη και έχει τη δυνατότητα να “παίξει” με το νόμισμά της – κι αυτό είναι ένας διορθωτικός μηχανισμός, όταν υπάρχει αυτό το πρόβλημα.

Υπάρχουν λοιπόν δύο δέσμες μέτρων. Εμείς λέμε ότι δεν θέλουμε να μπούμε σε μία κατάσταση, όπου έχουμε τις τιμωρίες που προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με αποτέλεσμα να χαθούν τα πλεονεκτήματα της Ευρωζώνης.

Εδώ, θα πρέπει να παίξει το ρόλο της η Ευρωπαϊκή Ένωση και να πει “μπορούμε εμείς να υποκαταστήσουμε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έστω και ad hoc, ή αλλιώς, η Ελλάδα θα πρέπει να έχει την επιλογή να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο”. Ελπίζουμε, βεβαίως, να μην χρειαστεί κάτι τέτοιο.»

Ν. Χουντής: «Κύριε Πρωθυπουργέ, θέλω να σας καλωσορίσω εκ μέρους της Ενωτικής Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Η ερώτησή μου είναι: υπάρχει σαφές και συγκεκριμένο σχέδιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Διότι η μέχρι τώρα στάση και οι δηλώσεις των ηγετών, μάλλον ενισχύουν την κερδοσκοπία. Αν υπάρχει τέτοιο σχέδιο, τίθενται όροι παρόμοιοι με τους όρους που θέτει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε πιθανή προσφυγή σε αυτό; Δηλαδή, σκληρότερα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων, από αυτά που έχετε ήδη λάβει; Και σε μια τέτοια περίπτωση κ. Πρωθυπουργέ, πιστεύετε ότι με τέτοια μέτρα μπορεί να αντιμετωπιστεί η ύφεση; Μπορεί να ενισχυθεί η απασχόληση;»

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: « (…) Επιπλέον, έχουμε λάβει μέτρα, επιπέδου Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Αν μιλούσαμε με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα ζητούσαν κάτι παραπάνω. Αν πάμε σε αυτούς, δεν θα μας ζητήσουν κάτι παραπάνω από αυτό που ήδη κάναμε. Αλλά εγώ θα προτιμούσα μια ευρωπαϊκή λύση. Θα προτιμούσα μια ευρωπαϊκή λύση, επειδή είμαστε τμήμα της Ευρωζώνης, επειδή είμαι λάβρος ευρώφιλος και Ευρωπαίος, και επειδή θέλω να δείξω στον κόσμο ότι η Ευρώπη μπορεί να δράσει μαζί, συντονισμένα.

Δεν ζητάω χρήματα, όπως είπα, αλλά θέλω πάνω στο τραπέζι ένα κάποιο εργαλείο, ένα μέσο. Και αυτό το δάνειο νομίζω ότι θα αρκέσει, για να εξασφαλίσει ότι τα spreads και οι κερδοσκόποι θα φύγουν, θα μας αφήσουν ήσυχους. (…)

Για την υποτίμηση, για τη δημιουργία ενός εθνικού νομίσματος. Νομίζω ότι έχουμε πάρει ήδη τα απαραίτητα μέτρα, ούτως ώστε η οικονομία μας να μπει σε μια τάξη και να αντιμετωπίσουμε τα θέματα, στο πλαίσιο της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να πάρουμε άλλα μέτρα. Και θα ήταν πάρα πολύ περίπλοκο να μπούμε τώρα σε μια κατάσταση, με ευρώ και με εθνικό νόμισμα παράλληλα.» (Τρία πουλάκια κάθονται…)

Ημ. Δημοσίευσης: 18/3/2010 18:25
Δηλώσεις ΓΑΠ μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Jerzy Buzek:

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «Όπως είπα, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά και, βεβαίως, περιμένουμε η Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσει την παρούσα πρόκληση. Και αντιμετωπίζει αυτή την πρόκληση, γιατί είμαστε στην Ευρωζώνη και είμαστε μια χώρα που υιοθετεί μέτρα, παρόμοια με αυτά που θα πρότεινε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Γιατί έχουμε υιοθετήσει μέτρα, επαρκή για χορήγηση βοήθειας από το ΔΝΤ, και συνεργαζόμαστε και με την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και με το ΔΝΤ, όπως δήλωσαν οι αρμόδιοι και ο Dominique Strauss-Kahn.»

Ημ. Δημοσίευσης: 18/03/2010 20:17
Ομιλία ΓΑΠ στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «Θέλουμε να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας, γι’ αυτό δεν ζητάμε οικονομική βοήθεια. Και με τις προσπάθειες και τις θυσίες όλων μας, ξέρουμε ότι θα τα καταφέρουμε, αρκεί η χώρα μας να μπορεί να δανείζεται με λογικούς όρους.
Υπό αυτούς τους όρους, η χώρα μας δεν ζητά και δεν θα ζητήσει οικονομική βοήθεια από κανέναν, ούτε από τους Ευρωπαίους εταίρους μας, ούτε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που θα ήταν η ύστατη επιλογή μας.»

Τα πολλά λόγια και οι περίπατοι είναι φτώχεια, κύριε Πρωθυπουργέ!

Τελικά, καταλάβατε τίποτα, παίδες; Πάμε ή δεν πάμε ΔΝΤ; Δεν καταλαβαίνω τίποτα, εσείς καταλάβατε; Ή μάλλον κατάλαβα κάτι ψιλά για τη νοητική συγκρότηση του Πρωθυπουργού μας. Δε σας τα λέω όμως για να μην τρομάξετε. Πού το πάει, τέλος πάντων, ο Giorgos; Πού μας πάει; Ξέρει τι κάνει, τι λέει, τι θέλει; Μου δίνει την εντύπωση ενός αξιοθρήνητου επαίτη διεθνούς συμπάθειας. Έχει μπερδέψει τη διεθνή ζούγκλα της κερδοσκοπίας με φιλανθρωπικό ίδρυμα.

Αντί να παραμείνει στη χώρα του για να συντονίσει και να επιταχύνει το κυβερνητικό έργο, αντί να έχει προβεί από την πρώτη μέρα σε εσωτερικό δανεισμό, εκδίδοντας κρατικούς τίτλους που θα απευθύνονταν στο ευρύ αποταμιευτικό κοινό, δεδομένου του τεράστιου όγκου τραπεζικών καταθέσεων, άφησε να φύγουν 10 δισεκατομμύρια τραπεζικών καταθέσεων στο εξωτερικό και τώρα τους παρακαλάει να τα επιστρέψουν… Χα, χα, χα!

Η ιλαροτραγωδία, όμως, είναι ότι όλος αυτός ο καυγάς, οι παλινδρομήσεις, η παραφιλολογία και η τρομοκρατία με το ΔΝΤ γίνεται, λέει, μόνο για 10 δισεκατομμύρια ευρώ! Αυτό λέει η Βarclays Capital είναι το ανώτατο όριο που μπορούμε να πάρουμε, όπως διάβασα εδώ! «Όπως σημειώνει ο οίκος, αν η Ελλάδα κάνει χρήση της “Stand-By Arrangement”, που είναι το πιο πιθανό πρόγραμμα για τη χώρα, τότε θα μπορέσει να δανειστεί 10 φορές την ποσόστωσή της στο ΔΝΤ (quota), που αντιστοιχεί σε περίπου 10 δισ. ευρώ μόνον. Αξίζει να σημειώσουμε πως η κάθε χώρα μέλος του ΔΝΤ έχει και τη δική της quota η οποία έχει καθοριστεί σύμφωνα με συγκεκριμένα κριτήρια, με κύριο το ύψος της συμμετοχής της στο Ταμείο.»

Με άλλα λόγια, μας έχει κάνει ρεζίλι διεθνώς για ένα ποσόν που αν ο ΓΑΠ έκανε μια έξυπνη γυροβολιά στην πλουτοκρατία της χώρας μας θα το μάζευε σε χρόνο ντε τε..

Γι’ αυτό σου λέω πάμε! Πάμε να φύγουμε από δω για να μη μας αποτρελάνουν, και μη ρωτάς πού πάμε…
Πάρτε τώρα κι ένα τραγουδάκι να χαλαρώσετε επειδή σας κούρασα!

Tags: Giorgos Papandreou, Greece, International Monetary Fund