“Kαθαγιασμένος” από τους Ραβίνους o Εβραϊκός ρατσισμός

TOI Intermarriage article

“Μαύρη Λίστα” του Ισραήλ εμποδίζει Εβραίους 
από του να παντρευτούν Μη-Εβραίους

Το κράτος του Ισραήλ διατηρεί μια επίσημη μαύρη λίστα των ανθρώπων που  φυλετικά  δεν είναι αρκετά Εβραίοι, για να τους αποτρέψει από το πάντρεμα με Εβραίους – και ερευνά την φυλετική καταγωγή τουλάχιστον 5.000 ατόμων κάθε χρόνο για να βεβαιωθεί ότι συμμορφώνονται με τους νόμους της χώρας περί αντι-επιμειξίας, έχει προκύψει.

Η είδηση για τη μαύρη λίστα – η οποία έχει κρατηθεί μυστική μέχρι τώρα – προέκυψε όταν οι Ραβινικές αρχές αρνήθηκαν σε μια Εβραία μετανάστρια από τη Ρωσία την άδεια για να παντρευτεί έναν Εβραίο στο Ισραήλ, σύμφωνα με ένα ρεπορτάζ στις Times of Israel.
Η εφημερίδα με έδρα την Ιερουσαλήμ έγραψε ότι οι Ραβινικές αρχές στο Ισραήλ – οι οποίες ελέγχουν το σώμα χορήγησης αδειών γάμων – κατέχουν τη μαύρη λίστα των οικογενειών που «θεωρούνται μη-Εβραίοι».
Αυτό το κάνουν για ν’ αντιμετωπίσουν εκείνο που οι Times of Israel ονομάζουν «απειλή επιμειξίας» – δηλαδή την «απειλή» οι Εβραίοι ν’ αναμιχθούν φυλετικά με μη Εβραίους.
Η εφημερίδα ανέφερε το παράδειγμα της εν λόγω Ρωσίδας Εβραίας για να επεξηγήσει πώς οι νόμοι κατά της επιμειξίας έχουν επιβληθεί στο Ισραήλ.
Στην Εβραία, που χρησιμοποιεί το όνομα «Yael» στο ρεπορτάζ, είχε απαγορευτεί να παντρευτεί στο Ισραήλ, μαζί με τη μητέρα της και τον μεγαλύτερο αδελφό της.
Παρά το γεγονός ότι η Yael και η οικογένειά της είχαν «μεταναστεύσει  πριν από πολύ καιρό» στο Ισραήλ, η «γενεαλογία τους δεν επαληθεύτηκε από τις κρατικές θρησκευτικές αρχές», αποκάλυψε η εφημερίδα.
Η Yael είπε ότι το Ραβινικό δικαστήριο του Τελ Αβίβ είχε αποφανθεί ότι δεν ήταν Εβραία, επισημαίνοντας «ασυνέπειες στα αρχεία της οικογένειάς της».
 «Η γιαγιά της Yael, ο οποία είπε ότι τα έγγραφά της χάθηκαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ήταν καταγεγραμμένη ως Εβραία στο πιστοποιητικό γέννησης της κόρης της, η μητέρα της Yael, απλά ως Λευκορωσίδα, ή όχι Εβραία, στο πιστοποιητικό γέννησης του γιου της. Επίσης, η μητέρα της Yael ήταν εισηγμένη ως Λευκορωσίδα στα χαρτιά της για τη μετανάστευση και ως μη Εβραία στο πιστοποιητικό γέννησης της Yael».
 «Η Yael ήξερε ότι θα πρέπει να αποδείξει ότι ήταν Εβραία»,  συνεχίζουν οι Times of Israel, στην πραγματικότητα, σαν ένας νόμος που απαγορεύει την επιμειξία μεταξύ Εβραίων και μη Εβραίων να ήταν το πιο φυσιολογικό πράγμα στον κόσμο.
«Αλλά ποτέ δεν περίμενε ότι η προσπάθεια να παντρευτεί θα μετατρεπόταν σε σχεδόν ενός έτους έρευνα της οικογένειάς της», συνέχισε το ρεπορτάζ.
Σύμφωνα με τους Times of Israel, οι ραβίνοι που «ελέγχουν το γάμο στο Ισραήλ έχουν γίνει όλο και πιο αυστηροί σχετικά με τον έλεγχο του ποιος είναι Εβραίος» και «όλο και περισσότεροι αιτούντες (άδεια) γάμου έχουν σταλεί στα ραβινικά δικαστήρια για να υποβληθούν σε έλεγχο».
Αυτός ο “έλεγχος” σημαίνει ότι ο καθένας/καθεμία που θέλει να παντρευτεί στο Ισραήλ με έναν Εβραίο/α, πρέπει να αποδείξει ότι φυλετικά κατάγεται από Εβραίους με τρόπο που να ικανοποιούνται οι ραβινικές αρχές.
Μόλις τον περασμένο μήνα, οι Times of Israel  αποκάλυψαν ότι «αυτά τα δικαστήρια ισχυρίζονται ότι έχουν την εξουσία να παραπέμψουν τις οικογένειες των αιτούντων γάμο επίσης σε δίκη». Η εβραϊκή εφημερίδα συνέχισε εξηγώντας ότι:
Όποιος βρεθεί να μην είναι Εβραίος προστίθεται σε μια “μαύρη λίστα” γάμου, όπως συνέβη με τη Yael και την οικογένειά της.
Επειδή η Εβραϊκότητα περνάει κάτω από μητέρα σε παιδί, τα ραβινικά δικαστήρια εισάγουν αδέλφια ή μητρογραμμικούς συγγενείς των αιτούντων γάμο και τυπικά εκδίδουν απόφαση που ισχύει για όλους.
Οι Times of Israel έγραψαν ότι αυτό «συνεχίζεται για τουλάχιστον μια δεκαετία και συστηματικά για το προηγούμενο ενάμιση έτος»,και ότι τα ραβινικά  δικαστήρια «ερευνούν περίπου 5.000 άτομα ετησίως για την  Εβραϊκότητά τους».
Περιστασιακά, οι αιτούντες που έχουν χαρακτηριστεί ως μη αρκετά Εβραίοι εφεσιβάλλουν την απόφαση, αλλά στις 12 Δεκεμβρίου, 2016, το «Ανώτατο Ραβινικό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι τα ραβινικά δικαστήρια ενεργούσαν νομίμως και σύμφωνα με μια νομική εντολή για την καταπολέμηση της επιμειξίας», πρόσθεσε το ρεπορτάζ.
Οι Times of Israel  έγραψαν ότι «η Ανώτατη Ραβινική Αρχή ξεκίνησε τακτικό έλεγχο της Εβραϊκότητας των αιτούντων γάμο και άλλων για την αντιμετώπιση της μαζικής εισροής μεταναστών από την Αιθιοπία και την πρώην Σοβιετική Ένωση, κυρίως στη δεκαετία του 1980 και του 1990».
«Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών», συνέχισε η εφημερίδα «η ανησυχία της Ανώτατης Ραβινικής Αρχής για την επιμειξία έχει μόνον αυξηθεί. Οι έλεγχοι έγιναν επίσημη πολιτική το 2002».

Μετάφραση Μαρία Σεφέρου
(Για περισσότερα στην πηγή)
Tags: Εβραίοι, επιμειξία, Ισραήλ, ραβίνοι, ρατσισμός