Putin: Η περίοδος του μονοπολικού κόσμου έχει τελειώσει

2 1

Putin: Η περίοδος του μονοπολικού κόσμου έχει τελειώσει παρά τις προσπάθειες να διατηρηθεί με κάθε κόστος

Sputnik News
June 18, 2022

Ο Ρώσος πρόεδρος εκφωνεί την ομιλία του στο ετήσιο επιχειρηματικό φόρουμ SPIEF στην Αγία Πετρούπολη. Η ομιλία του είναι αφιερωμένη στο μέλλον της Ρωσίας και του υπόλοιπου κόσμου στον απόηχο της ανανεωμένης πίεσης από τις δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Απευθυνόμενος στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (SPIEF), ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin δήλωσε ότι ο μονοπολικός κόσμος έφτασε στο τέλος του παρά τις προσπάθειες όλων των δικαιούχων του να τον διατηρήσουν με οποιοδήποτε κόστος. Ο πρόεδρος πρόσθεσε ότι μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι τα εθνικά τους συμφέροντα είναι «ιερά» και δεν πρέπει να υπονομεύονται.

Στη συνέχεια τόνισε ότι οι λεγόμενες χώρες του «χρυσού δισεκατομμυρίου» εξακολουθούν να πιστεύουν ότι είναι ανώτερες και θεωρούν ότι ο υπόλοιπος κόσμος είναι αποικίες τους. Πρόσθεσε ότι οι κυρίαρχες ελίτ της Δύσης ζουν σε έναν ονειρικό κόσμο και αρνούνται να δουν τις παγκόσμιες αλλαγές που λαμβάνουν χώρα.

«Τις τελευταίες δεκαετίες, νέα ισχυρά κέντρα έχουν σχηματιστεί στον πλανήτη […] το καθένα από αυτά αναπτύσσει το δικό του πολιτικό σύστημα και δημόσιους θεσμούς, εφαρμόζει τα δικά του μοντέλα οικονομικής ανάπτυξης και, φυσικά, έχει το δικαίωμα να προστατεύει τον εαυτό του για τη διασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας. Μιλάμε για πραγματικές διαδικασίες, για πραγματικά επαναστατικές, τεκτονικές αλλαγές στη γεωπολιτική, την παγκόσμια οικονομία, την τεχνολογική σφαίρα, σε ολόκληρο το σύστημα των διεθνών σχέσεων».

Ο Putin κατηγόρησε τις δυτικές χώρες ότι σκόπιμα υπονομεύουν τα θεμέλια της διεθνούς τάξης για να ικανοποιήσουν τις γεωπολιτικές τους ψευδαισθήσεις. Σημείωσε ότι η επιχειρηματική φήμη και η εμπιστοσύνη στα νομίσματα υπονομεύτηκαν από τις ενέργειές τους. Ο πρόεδρος επεσήμανε επίσης ότι οι ΗΠΑ μπορούν να κλέψουν χρήματα οποιουδήποτε προσώπου, ομάδας ή κράτους απλώς και μόνο για κάτι που η Ουάσιγκτον δεν ενέκρινε.

Η ΕΕ έχασε την κυριαρχία, βλάπτει τους ίδιους τους πολίτες με κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Ο Ρώσος πρόεδρος επέκρινε την Ευρωπαϊκή Ένωση για την απόφαση να επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας, χαρακτηρίζοντάς την «τρελή» και «μη καλά μελετημένη». Ο Putin είπε ότι στόχος τους ήταν να συντρίψουν τη ρωσική οικονομία με μια κίνηση, αλλά ότι δεν το έχουν καταφέρει.

Αντίθετα, οι πολιτικοί της ΕΕ έδωσαν ένα σοβαρό πλήγμα στις δικές τους οικονομίες, προκαλώντας υψηλό πληθωρισμό, τόνισε ο πρόεδρος. Εκτίμησε το κόστος του «πυρετού των κυρώσεων» σε περίπου 400 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο φέτος και σημείωσε ότι τα μέτρα θα γίνουν βάρος στους ώμους των κανονικών ανθρώπων.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η ΕΕ έχει χάσει την πολιτική της κυριαρχία, καθώς οι ελίτ της χορεύουν στο ρυθμό μιας άλλης χώρας, ακόμα κι αν βλάπτει τους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς και τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα. Ο Putin προέβλεψε ότι αυτό θα οδηγήσει σε βαθύτερες οικονομικές ανισότητες και κοινωνικές διαιρέσεις στις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Είναι πιθανό ότι τελικά θα οδηγήσει σε ένα κύμα ριζοσπαστισμού και σε αλλαγή των ελίτ στο συνασπισμό.

Ο Putin πρόσθεσε ότι οι παγκόσμιες αυξήσεις τιμών και τα προβλήματα στην ενεργειακή σφαίρα είναι τα άμεσα αποτελέσματα λανθασμένων πολιτικών των ΗΠΑ και της ΕΕ. Ο Πρόεδρος απέρριψε τους όρους «φόρος Putin» και «πληθωρισμός Putin» που χρησιμοποιούνται από δυτικούς πολιτικούς, ειδικά τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden, για να εξηγήσουν την άνοδο των τιμών των καυσίμων και των καταναλωτών. Ο Ρώσος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι μόνο οι αμόρφωτοι άνθρωποι θα πίστευαν τις ιστορίες ότι οι ενέργειες της Ρωσίας στο Donbass προκάλεσαν αύξηση των τιμών.

Την ίδια στιγμή, ο Putin τόνισε ότι οι προβλέψεις των δυτικών χωρών για τις ζοφερές προοπτικές της ρωσικής οικονομίας απέτυχαν να υλοποιηθούν.

«Είναι ξεκάθαρο γιατί διεξήγαγαν αυτή την προπαγανδιστική εκστρατεία, τι αφορούσαν όλες αυτές οι συναλλαγματικές ισοτιμίες 200 προς 1 ρούβλι και οι ισχυρισμοί ότι η οικονομία μας θα καταρρεύσει. Όλα αυτά ήταν – και παραμένουν – ένα εργαλείο στον πόλεμο πληροφοριών, μια προσπάθεια άσκησης ψυχολογικής πίεσης στη ρωσική κοινωνία».

Υπογράμμισε ότι παρά τις κυρώσεις, τις ξένες πιέσεις και τη στρατηγική της Ρωσίας να αντικαταστήσει τις ξένες εισαγωγές με εγχώρια μεταποίηση, η ρωσική οικονομία δεν θα γίνει ποτέ μια αυταρχική – μια απομονωμένη οικονομία με περιορισμένους ή χωρίς οικονομικούς δεσμούς με το εξωτερικό.

Για την Ουκρανία

Ο Ρώσος πρόεδρος έθιξε χωριστά το θέμα της Ουκρανίας, όπου η Μόσχα διεξάγει αυτή τη στιγμή ειδική στρατιωτική επιχείρηση. Ο Putin υποσχέθηκε ότι η Ρωσία θα στηρίξει τους Ουκρανούς στα εδάφη υπό τον έλεγχό της, επιτρέποντάς τους να επιλέξουν τη μοίρα τους και ότι η Μόσχα θα σεβαστεί αυτή την επιλογή.

Δήλωσε ότι η στρατιωτική δράση είναι πάντα μια τραγωδία, αλλά επέμεινε ότι η Μόσχα αναγκάστηκε να δράσει. Ο πρόεδρος πρόσθεσε ότι σε αντίθεση με τις ενέργειες των ΗΠΑ στη Λιβύη ή το Ιράκ, η ρωσική ειδική επιχείρηση ήταν απολύτως νόμιμη – μια δήλωση που αμφισβητείται από τη Δύση.

Ο Putin συνέχισε την κριτική του προς τις ΗΠΑ κατηγορώντας τις ότι χτίζουν αντι-ρωσικά οχυρά – κάτι που η Ουάσιγκτον δεν θα ανεχόταν ποτέ σε συνοριακά εδάφη. Ο πρόεδρος δήλωσε περαιτέρω ότι το 2014, ο Λευκός Οίκος θα έπρεπε να είχε ζητήσει νέες εκλογές στην Ουκρανία αντί να χαρίζει δώρα στην αντιπολίτευση και να στηρίζει το πραξικόπημα που οργανώθηκε τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους.

Ο πρόεδρος σχολίασε επίσης την πορεία της ρωσικής ειδικής επιχείρησης. Εξήγησε ότι οι κινήσεις σχετικά με το χτύπημα ή τη διάσωση των κέντρων λήψης αποφάσεων της Ουκρανίας, συγκεκριμένα του Κιέβου, γίνονται από στρατιωτικούς διοικητές και όχι από αυτόν προσωπικά. Είπε περαιτέρω ότι τα ρωσικά στρατεύματα αποφεύγουν να εισβάλουν σε ουκρανικές οχυρώσεις στο Donetsk για να αποφύγουν σημαντικές απώλειες και αντ’ αυτού προσπαθούν να τις περικυκλώσουν. Ο Putin πρόσθεσε ότι οι Ουκρανικές δυνάμεις που βρίσκονται σε αυτές τις οχυρώσεις τις χρησιμοποιούν για να βομβαρδίσουν αστικές συνοικίες της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk  (DPR).

Αναδημοσίευση από το Sputnik News.

lewrockwell.com 

Μετάφραση από τη Μαρία Σεφέρου

*** Σημείωση: Όλοι οι σύνδεσμοι του αρχικού άρθρου προς το Sputnik News  και όχι μόνο είναι απενεργοποιημένοι…

Tags: Donetsk, Putin, SPIEF, ΕΕ, ΗΠΑ, Ουκρανία, Ψυχρός Πόλεμος