Quo Vadis, Αλέξη Τσίπρα;

  

Η παιδαριώδης επιστολή του Αλέξη Τσίπρα στον πρόεδρο της Κομισιόν επιβεβαιώνει ότι ο νεαρός αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ βαδίζει ξυπόλυτος στ’ αγκάθια! Ότι φούσκωσαν κι όλας τα μυαλά του αέρα  από την εντυπωσιακή εκλογική νίκη και καβάλησε το καλάμι της αλαζονείας, μην έχοντας επίγνωση της κρισιμότητας των καιρών.

 Η χωρίς ίχνος συναίσθησης της ζοφερής πραγματικότητας – λες και δε γνωρίζει τίποτα για το ελληνικό μπάχαλο – χθεσινή επιστολή του κυρίου Τσίπρα έχει ως εξής:

 «Αθήνα, Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

 Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,
 Σας στέλνω αυτή την επιστολή μετά την παράδοση της διερευνητικής εντολής που ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας έδωσε σε μένα, ώστε να διακριβώσω τη δυνατότητα σχηματισμού Κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του Κοινοβουλίου, σύμφωνα με το Σύνταγμά μας. Η επιστολή αυτή ακολουθεί προηγούμενη, που είχα αποστείλει στις 21 Φεβρουάριου. 

 Η ψήφος του ελληνικού λαού την Κυριακή 6 του Μαΐου απονομιμοποιεί πολιτικά το Μνημόνιο Συνεννόησης/Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής το οποίο συνυπέγραψαν η προηγούμενη κυβέρνηση Παπαδήμου και οι αρχηγοί των δύο πολιτικών κομμάτων που είχαν εγγυηθεί την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης εκείνης. Και τα δύο αυτά κόμματα κατέγραψαν απώλεια, περίπου, 3,5 εκατομμύριων ψήφων, αθροίζοντας ποσοστό 33,5% των συνολικών ψήφων.

 Παρακαλούμε σημειώστε ότι, πριν από αυτό, το Μνημόνιο Συνεννόησης / ΜΟΧΠ είχε ήδη απονομιμοποιηθεί όσον αφορά την οικονομική αποτελεσματικότητά του. Αλλά δεν είναι μόνο ότι το Μνημόνιο Συνεννόησης / ΜΟΧΠ απέτυχε στην επίτευξη των ίδιων του των στόχων. Είναι, επίσης, ότι έχει αποτύχει να αντιμετωπίσει τις δομικές ανισορροπίες και ανισότητες της ελληνικής οικονομίας. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ επεσήμαινε όλα τα τελευταία χρόνια τις ενδογενείς αδυναμίες της οικονομίας. Όλες οι κυβερνήσεις, που συνεργάζονται στενά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αγνόησαν τις προτάσεις μας για συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις. Παρακαλούμε σημειώστε επίσης ότι, εξαιτίας των πολιτικών του Μνημονίου Συνεννόησης/ ΜΟΧΠ, η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα σε καιρό ειρήνης η οποία το 2012 διανύει το πέμπτο διαδοχικό έτος βαθιάς ύφεσης. 

Επιπλέον, το πρόγραμμα Ανταλλαγής Ομολόγων (PSI) έχει αποτύχει να διασφαλίσει με αξιόπιστο τρόπο τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του αυξανόμενου δημόσιου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ της Ελλάδας. Η λιτότητα δε μπορεί με κανένα τρόπο να είναι η θεραπεία στην ύφεση. Είναι λοιπόν επιτακτική η άμεση, κοινωνικά δίκαιη, αντιστροφή της καθοδικής τάσης της οικονομίας μας. 

Πρέπει επειγόντως να διασφαλίσουμε την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα στη χώρα μας. Για το σκοπό αυτό, οφείλουμε να αναλάβουμε κάθε δυνατή πολιτική πρωτοβουλία προκειμένου να αντιστρέψουμε τη λιτότητα και την ύφεση. Γιατί πέραν της έλλειψης δημοκρατικής νομιμοποίησης, η συνέχεια της εφαρμογής του προγράμματος εσωτερικής υποτίμησης οδηγεί την οικονομία στην καταστροφή, χωρίς να δημιουργεί προϋποθέσεις ανάκαμψης. Η εσωτερική υποτίμηση τείνει να οδηγήσει σε κρίση ανθρωπιστική. 

Συνεπώς οφείλουμε να επανεξετάσουμε ολόκληρο το πλαίσιο της υπάρχουσας στρατηγικής, δεδομένου ότι δεν απειλεί μόνο την κοινωνική συνοχή και τη σταθερότητα στην Ελλάδα, αλλά αποτελεί και πηγή αστάθειας για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη. Το κοινό μέλλον των ευρωπαϊκών λαών βρίσκεται υπό την απειλή αυτών των καταστροφικών επιλογών. 

Είναι βαθιά η πίστη μας ότι το πρόβλημα της κρίσης είναι ευρωπαϊκό, και άρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να βρεθεί η λύση. 

 Με τιμή, Αλέξης Τσίπρας 
 Πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Αντιπρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς»

  Αλέξη Τσίπρα, λυπάμαι ειλικρινά που το διαπιστώνω, αλλά ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΣΟΒΑΡΟΣ! Είσαι  επικίνδυνα ανώριμος!
Επισημαίνεις ότι εξαιτίας των πολιτικών του μνημονίου η χώρα μας διανύει «το πέμπτο διαδοχικό έτος βαθιάς ύφεσης.» Μα το επάρατο μνημόνιο μόλις έκλεισε δύο χρόνια εφαρμογής! Άρα για την ύφεση των τριών προηγουμένων χρόνων προφανώς κάτι άλλο έφταιξε,  κάτι που μας οδήγησε στη χρεοκοπία και το μνημόνιο.

Προφανώς έχεις μεσάνυχτα για τα αίτια που μας οδήγησαν στο μνημόνιο, και γι’ αυτό είσαι επικίνδυνος ν’ αναλάβεις την κυβέρνηση, ακόμη κι αν ο λαός και ο καλπονοθευτικός νόμος που καταγγέλλεις σου έδιναν την αυτοδυναμία σε επαναληπτικές εκλογές. Μπορεί μεν το πρόβλημα της κρίσης να είναι και ευρωπαϊκό, αλλά η δική μας κρίση είναι κατά κύριο λόγο δημιούργημα δικό μας, κι αυτό δεν το έχεις καταλάβει.

Ακόμη κι αν η Ευρώπη αντικαθιστούσε την ομολογουμένως αδιέξοδη συνταγή λιτότητας με συνταγή ανάπτυξης,
–Αν η Ελλάδα δεν εξυγιάνει το δημόσιο μπάχαλο,
–Αν δε σταματήσει το πάρτι της φοροδιαφυγής,
–Αν δε σταματήσουν οι σπατάλες, οι μίζες και η διαπλοκή,
–Αν δε σταματήσουν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις των σαραντάρηδων και πενηντάρηδων,
–Αν δεν αποκομματικοποιηθούν οι φασιστικής αντίληψης συντεχνίες και δεν αφαιρεθούν τα προκλητικά προνόμια των υψηλόβαθμων των χρεοκοπημένων ΔΕΚΟ,
–Αν δεν αντιμετωπιστεί η δικτατορία του ΠΑΜΕ, που με τις απεργίες που υποκινεί καταταλαιπωρεί την κοινωνία και τείνει να μηδενίσει τον τουρισμό,
 –Αν δεν περιορίσετε τα βουλευτικά προνόμια και τις κομματικές επιχορηγήσεις,
–Αν δεν φτιάξετε ευνομούμενο κράτος, κλπ., κλπ.,
 Τότε, ακόμη κι αν μας χαριστούν όλα τα χρέη, θα συνεχίζουμε να παράγουμε ελλείμματα και θα ξαναδημιουργήσουμε χρέη – αν βέβαια υπάρξουν κάποιοι ηλίθιοι που θα συνεχίσουν να μας παρέχουν δανεικά κι αγύριστα – σε χρόνο ντε τε!

 Αλέξη Τσίπρα, μου θυμίζεις το Γιωργάκη Παπανδρέου, που όταν ανέλαβε την κυβέρνηση συμπεριφερόταν σα να ήταν επικεφαλής πάρκου παιδικής χαράς. Δε μας χρεωστάει κανείς τίποτα, Αλέξη, εκτός βεβαίως από τις πολεμικές αποζημιώσεις της Γερμανίας! Εμείς οι Έλληνες, όμως,  χρωστάμε στον εαυτό μας να ενηλικιωθούμε κοινωνικά, πολιτικά και ηθικά. Εμείς οι Έλληνες ευθυνόμαστε πρωτίστως για τα χάλια μας, κι αυτό δεν το αναφέρεις πουθενά στην επιστολή σου, όπως δεν το είχες αναφέρει και στις δημαγωγικές προεκλογικές ομιλίες σου.

 Χαμήλωσε, λοιπόν, τους τόνους της αλαζονείας και προσγειώσου, συμμετέχοντας σε οικουμενική κυβέρνηση εθνικής ευθύνης, και άσε τις παπαρολογίες του τύπου «όποιους ο λαός έδιωξε από την πόρτα δεν τους μπάζεις από το παράθυρο.»  Το 16,78% που πήρες στις εκλογές δεν σε αναδεικνύει σε αδιαμφισβήτητο ηγεμόνα του αποφασίζομεν και διατάσσομεν. Ούτε μπορείς να προσθέτεις στο ποσοστό σου αντιμνημονιακά κόμματα που θεωρείς μιάσματα.

Άλλωστε, υπάρχουν επιταγές του μνημονίου, Αλέξη Τσίπρα, εκείνες που αφορούν σε διαρθρωτικές αλλαγές και στο νοικοκύρεμα του κράτους, που δεν εφαρμόστηκαν, και που θα έπρεπε να τις είχαμε κάνει μόνοι μας εδώ και δεκαετίες! Το μνημόνιο δεν είναι μόνο βάρβαρα μέτρα μονομερούς  λιτότητας, που ομολογουμένως είναι  άδικα και αδιέξοδα, και τα οποία έχω καταγγείλει επανειλημμένως κι εγώ από τούτο το ιστολόγιο. Το μνημόνιο είναι πολύ περισσότερα. Για να πετύχεις λοιπόν μια minimum ανάσχεση των μέτρων λιτότητας, πρέπει να επικεντρωθείς στην επανίδρυση του κράτους εκ θεμελίων μέσω διαρθρωτικών αλλαγών. Και να θυμάσαι, ομελέτα δεν γίνεται χωρίς να σπάσεις αυγά.

Προσωπικά, αν με ρωτάς, θα ήθελα όλο το πολιτικό προσωπικό που μας εξαθλίωσε να εξαφανιστεί πάραυτα από προσώπου Ελλάδας, αλλά δεν γίνονται αυτά. Πολιτική σημαίνει πρωτίστως ρεαλισμός και κοινός νους. Αυτά τα πολιτικά υλικά (μπάζα) διαθέτει ο τόπος, με αυτά είμαστε καταδικασμένοι να πορευτούμε, κάνοντας την καλύτερη δυνατή διαχείριση.

 Ωστόσο, εσύ δεν ήσουνα μέχρι τις 5 Μαΐου εναντίον μονοκομματικών κυβερνήσεων; Τι επιδιώκεις λοιπόν τώρα με την άρνησή σου να συνεργαστείς; Το χάος; Εκτός κι αν βλέποντας τα δύσκολα θέλεις ν’ αποφύγεις τις ευθύνες συμμετοχής σε κυβέρνηση, που αναπόφευκτα θα σου μείωνε τη δημοφιλία και τα ποσοστά.

 “Αριστερέ” Αλέξη Τσίπρα, είναι ώρα να καταλάβεις ότι η αριστερή αμπελοφιλοσοφία είναι επιταγή χωρίς αντίκρισμα! Η στήριξη των εργαζομένων περνάει μέσα από την ευνομία και τη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας κι επομένως του κεφαλαίου.

 Εκείνο που πράγματι πρέπει να καταργηθεί σε παγκόσμια κλίμακα είναι τα απατηλά χρηματοπιστωτικά εργαλεία (derivatives, CDS κλπ.),  με τα οποία οι παγκόσμιοι αεριτζήδες των αγορών υφαρπάζουν τον πλούτο των κρατών τον οποίο παράγει η πραγματική οικονομία. Αλλά τούτο δυστυχώς μοιάζει με μάχη του μέρμηγκα εναντίον του ελέφαντα…

Επικεντρώσου λοιπόν στο εφικτό και το δέον γενέσθαι εντός των τειχών και άσε το μεγαλοϊδεατισμό για… τον Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, GAP, τη δόξα του οποίου δεν φαντάζομαι να ζήλεψες.

 Τελειώνοντας σου τονίζω ότι εάν συρθούμε σε επαναληπτικές εκλογές και σε νέα κυβερνητικά αδιέξοδα που θα βαθύνουν την κρίση και την κατάντια μας, θα έχεις, Αλέξη Τσίπρα, την αποκλειστική ευθύνη! Αυτό που βλέπουμε δεν είναι δημοκρατία είναι εθνική τραγωδία.

 

Tags: CDS, Derivatives, Αλέξης Τσίπρας, επιστολή Τσίπρα στην Κομισιόν, μνημόνιο ΜΟΧΠ