S.O.S! Αδιέξοδη η πολιτική λιτότητας

%CE%A0%CE%B9%CE%B8%CE%B1%CE%BD%CE%AE+%CE%B7+%CF%87%CF%81%CE%B5%CE%BF%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%AF%CE%B1 Οι επώδυνες περικοπές μισθών και συντάξεων που επέβαλε το μνημόνιο της Τρόικας, καθώς και οι αυξήσεις στην άμεση και έμμεση φορολογία – “φοροεπιδρομή” – οδηγούν νομοτελειακά σε φαύλο κύκλο ύφεσης, σύμφωνα με πολλούς οικονομικούς αναλυτές. Γι’ αυτό και οι αγορές δεν πείθονται.

Ο νομπελίστας οικονομολόγος Robert Mundell έχει πει ότι η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας ίσως είναι αναπόφευκτη. (Δείτε εδώ)
Εξάλλου, ο επίσης νομπελίστας οικονομολόγος Joseph Striglitz είπε ότι μια αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους δεν είναι και τόσο πιθανή τώρα. (πηγή)

«Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα εκτινάχθηκε χθες το 5ετές ασφάλιστρο κινδύνου έναντι χρεοκοπίας της χώρας (CDS). Η ανησυχία στις αγορές για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να μην κατορθώσει να ξεπεράσει την κρίση χρέους έχει ενταθεί τις τελευταίες ημέρες, παρά τις συνεχείς και από όλες τις πλευρές διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου. Ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ κ. Πέτρος Χριστοδούλου δήλωσε για μία ακόμα φορά χθες ότι “κανένας αυτή τη στιγμή δεν επιζητεί την αναδιάρθρωση χρέους από την Ελλάδα. Ούτε στο εσωτερικό, ούτε στο εξωτερικό”. Ωστόσο, οι διαβεβαιώσεις αυτές δεν φαίνεται να επαρκούν. Το 5ετές CDS έφτασε έως και τις 1.085 μονάδες βάσης από 934,2 μονάδες την Τετάρτη. Αυτό σημαίνει πως οι αγορές αξιολογούν ότι οι πιθανότητες πτώχευσης της Ελλάδας την επόμενη πενταετία ξεπερνούν το 57%.» (Καθημερινή)

«Μια χώρα στα χαλάσματα; Μετά από όλες τις δημοσιονομικές περικοπές και τις διαδηλώσεις που τις συνοδεύουν, παραμένουν σοβαρές αμφιβολίες για το εάν η Ελλάδα θα μπορέσει ποτέ να εξοφλήσει πλήρως τα χρέη της. (…) Πρώτον, η απουσία ενός μηχανισμού για εύτακτη μείωση του χρέους δεν είναι εγγύηση ότι δεν θα γίνει μείωση χρέους. Απλά το καθιστά λιγότερο πιθανό ότι θα είναι εύτακτη, αφού σημαίνει ότι κάθε πιστώτρια χώρα θα υπερασπίζεται τις τράπεζές της και θα επιμένει επί μακρόν για πλήρη αποπληρωμή.» (Jean Pisani-Ferry)

Η Κυβέρνηση, συνεχίζοντας να ζει σε μια εικονική πραγματικότητα, σκέπτεται, λέει, να ζητήσει περισσότερες αποδείξεις! Μα τι αποδείξεις να ζητήσει κανείς από μη δυνάμενους να ξοδέψουν; Όταν ζορίζεσαι για να βγάλεις το μήνα πληρώνοντας μόνο τους λογαριασμούς σου και τη βενζίνη, δεν απομένει ούτε ευρώ για να ξοδέψεις, διότι απλούστατα, ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος. Πρόκειται περί γελοίων ουτοπιστών, που ό,τι θυμούνται χαίρονται!

Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, «Νέα επέκταση του βασικού ΦΠΑ 23% σε προϊόντα και υπηρεσίες που σήμερα έχουν χαμηλό συντελεστή 11%, αλλά και αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, προαναγγέλλει για το 2011 ο υπουργός Οικονομικών.» (Ναυτεμπορική)
Πρόκειται περί τρελού για δέσιμο, ή μάλλον περί επικίνδυνου μανιακού… Πήρε ο στραβός κατήφορο! Κάποιοι πρέπει να τον σταματήσουν για να μη μας βρούνε τα χειρότερα!

Tags: Jean Pisani-Ferry, Joseph Striglitz, Robert Mundell, Τρόικα, φαύλος κύκλος ύφεσης, φοροεπιδρομή, φορολογία