Η Ευρώπη προκαλεί τη δική της οικονομική καταστροφή με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

infobrics

Βαθιά οικονομική κρίση: Ευρωπαϊκές εταιρείες έχασαν 100 δισεκατομμύρια ευρώ μετά την έξοδό τους από τη Ρωσία.

Global Research, August 08, 2023
InfoBrics 8 August 2023

Η εφημερίδα Financial Times ανέφερε ότι από την αρχή της σύγκρουσης στην Ουκρανία, οι ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν χάσει 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Το μέσο ενημέρωσης ανέφερε, επικαλούμενο προκαταρκτικά στοιχεία από έρευνα ετήσιων εκθέσεων 600 ευρωπαϊκών ομίλων και οικονομικών καταστάσεων 2023, ότι 176 ευρωπαϊκές εταιρείες αντιμετώπισαν υποτίμηση των περιουσιακών τους στοιχείων ενώ άλλες εταιρείες έκλεισαν ή μείωσαν τις δραστηριότητές τους λόγω πώλησης, κλεισίματος ή μείωσης των ρωσικών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τους FT, εταιρείες ενέργειας όπως η BP, η Shell και η TotalEnergies υπέστησαν τις περισσότερες απώλειες, χάνοντας συνολικά 40,6 δισ. ευρώ. «Οι απώλειες αντισταθμίστηκαν κατά πολύ από τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, οι οποίες βοήθησαν αυτούς τους ομίλους να αναφέρουν συγκεντρωτικά κέρδη περίπου 95 δισεκατομμυρίων ευρώ (104 δισεκατομμύρια δολάρια) πέρυσι», ανέφερε το πρακτορείο.

Χρηματοπιστωτικές εταιρείες όπως τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και επενδυτές έχασαν περίπου 17,5 δισ. ευρώ, ενώ οι κατασκευαστές αυτοκινήτων έχασαν 13,6 δισ. ευρώ. Οι χώρες που έχασαν περισσότερα είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιρλανδία και η Δανία.

Μετά την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία, αρκετές ξένες εταιρείες ανακοίνωσαν την απόσυρση ή την αναστολή της εργασίας τους στη ρωσική αγορά, ξεκινώντας μια σειρά απωλειών στην Ευρώπη. Στην πραγματικότητα, οι κυρώσεις και η έξοδος από τη ρωσική αγορά έπληξαν μόνο τις ευρωπαϊκές εταιρείες και οικονομίες, και όχι τη Ρωσία, όπως έχει αποδειχτεί χωρίς αμφιβολία.

Η βιομηχανία της ΕΕ έχει πληγεί ιδιαίτερα από το αυξανόμενο κόστος ενέργειας από τότε που οι Βρυξέλλες επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA), η πτώση της βιομηχανικής παραγωγής στο ευρωπαϊκό μπλοκ ευθύνεται για την κρίση.

Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) θα μειωθεί κατά 3% φέτος, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών, προέβλεψε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) σε έκθεσή του στις 20 Ιουλίου. Ο οργανισμός επεσήμανε ότι η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής της ΕΕ είναι ο κύριος παράγοντας πίσω από την κρίση.

Σε συνδυασμό με την πτώση της ζήτησης κατά 3% το περασμένο έτος, η πτώση είναι πλέον η μεγαλύτερη στην ιστορία της ΕΕ, επαναφέροντας την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας του μπλοκ σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από το 2002, αναφέρει η έκθεση. Σύμφωνα με την έκθεση, τα δύο τρίτα της μείωσης προήλθαν από βιομηχανίες εντατικής ενέργειας πέρυσι και «αυτή η τάση συνεχίστηκε και το 2023, παρά το γεγονός ότι οι τιμές των ενεργειακών εμπορευμάτων και της ηλεκτρικής ενέργειας έπεσαν από τα προηγούμενα υψηλά ρεκόρ».

Σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση μετά την πανδημία του COVID-19 το 2020, το εμπάργκο ηλεκτρικής ενέργειας ώθησε τις τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη σε ρεκόρ 430 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Αύγουστο του 2022, υπερδιπλάσια αύξηση από τον Ιανουάριο. Αν και οι τιμές έχουν σταθεροποιηθεί, ο βιομηχανικός τομέας της ΕΕ δεν έχει ανακάμψει.

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, η βιομηχανική παραγωγή σε ολόκληρο το μπλοκ μειώθηκε κατά 1,3% μεταξύ Φεβρουαρίου 2022 και Μαρτίου 2023. Η πτώση ήταν πιο έντονη στη Γερμανία, η οποία βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στη ρωσική ενέργεια για να τροφοδοτήσει τον τεράστιο βιομηχανικό της τομέα πριν από την επιβολή κυρώσεων. Ορισμένοι από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές της Γερμανίας – όπως ο χημικός γίγαντας BASF και η αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen – έχουν μειώσει την παραγωγή τους στο εσωτερικό και ανακοίνωσαν την κατασκευή νέων εργοστασίων στο εξωτερικό.

Ταυτόχρονα, μια απροσδόκητη πτώση της βιομηχανικής παραγωγής της Γερμανίας τον Μάιο πυροδότησε φόβους για παρατεταμένη ύφεση, η οποία τώρα βαθαίνει καθώς η βιομηχανική παραγωγή στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης μειώθηκε κατά 1,5% τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον Μάιο. Αν και η Γερμανία απέφυγε ελάχιστα μια βαθύτερη ύφεση την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου, τα τελευταία προσωρινά στοιχεία υποδηλώνουν ότι η ελαφρά οικονομική βελτίωση δεν θα διατηρηθεί.

Η φθίνουσα οικονομική κατάσταση θέτει το ερώτημα γιατί η Ευρώπη επιμένει να επιβάλλει κυρώσεις αυτο-δολιοφθοράς κατά της Μόσχας, ειδικά υπό το φως της παραδοχής της Wall Street Journal ότι η στόχευση της ρωσικής οικονομίας ήταν η «κατάρρευση». Οι συντάκτες του άρθρου υπογραμμίζουν ότι οι κυρώσεις έχουν γίνει ένα συχνά χρησιμοποιούμενο εργαλείο εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ και υπενθύμισαν ακόμη και πώς ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου διαβεβαίωσε ότι η στρατηγική θα μείωνε τη ρωσική οικονομία στο μισό.

Η WSJ επισημαίνει πώς ενάμιση χρόνο αφότου οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επέφεραν στη ρωσική οικονομία τις περισσότερες κυρώσεις παγκοσμίως, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανακοίνωσε την προβλεπόμενη ανάπτυξη για τη Ρωσία κατά 1,5% έως το 2023. Στο άρθρο αναφέρεται επίσης ο καθηγητής ιστορίας του Πανεπιστημίου Cornell Nicholas Mulder, ο οποίος ειδικεύεται στις κυρώσεις, λέγοντας ότι η αποτυχημένη προσπάθεια της Δύσης να περιορίσει τη Μόσχα θα μπορούσε να γίνει μια μακροπρόθεσμη προειδοποίηση και ότι το τεράστιο μέγεθος της Ρωσίας καθιστά αδύνατη την απομόνωσή της από την παγκόσμια οικονομία.

Παρά την αδυναμία απομόνωσης και οικονομικής καταστροφής της Ρωσίας μέσω κυρώσεων, κάτι για το οποίο κάθε οικονομολόγος και αναλυτής που σέβεται τον εαυτό του προειδοποίησε προτού η Δύση εξαπολύσει το μπαράζ των κυρώσεων, η Δύση συνεχίζει την καταστροφική της πολιτική. Ενάμιση χρόνο μετά την επιβολή των κυρώσεων, και είναι η ρωσική οικονομία που ευδοκιμεί, σε σχετικούς όρους, σε σύγκριση με την Ευρώπη – το πιο συγκλονιστικό μέρος είναι προφανώς ότι η Ευρώπη προκαλεί τη δική της οικονομική καταστροφή. 

***

Σημείωση για τους αναγνώστες: Κάντε κλικ στα κουμπιά κοινής χρήσης. Ακολουθήστε μας στο Instagram και στο Twitter και εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Telegram. Μη διστάσετε να αναδημοσιεύσετε και να μοιραστείτε ευρέως άρθρα της Global Research.

Ο Ahmed Adel είναι ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο.

Η επιλεγμένη εικόνα προέρχεται από το InfoBrics

Tags: Ahmed Adel, Γερμανία, ΕΕ, ενέργεια, κυρώσεις, Ουκρανία, Ρωσία, ύφεση